Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O UGOVORIMA O PREVOZU U DRUMSKOM SAOBRAĆAJU: Za štetu nastalu zbog potpunog ili delimičnog gubitka ili oštećenja prtljaga prevozilac odgovara po jedinici prtljaga do 365 nemačkih maraka u dinarskoj protivvrednosti po važećem kursu na dan isplate, ili po putniku do 1.460 nemačkih maraka u dinarskoj protivvrednosti po važećem kursu na dan isplate


Putnici čije torbe nestanu ili budu uništene tokom putovanja mogu dobiti nadoknadu samo ako to odmah prijave kompaniji preko koje su putovali. Za vrednije stvari neophodno je dodatno osiguranje.

U slučaju gubitka ili oštećenja prtljaga u autobusu odšteta koju putnik može da očekuje je 200 do 250 evra, pa je najpametnije vrednije stvari čuvati pored sebe. Avio-prevoznici su "darežljiviji", pa se od njih u istoj situaciji može očekivati oko 1.200 evra.

Ukoliko se putnici ipak odluče da vrednije stvari stave u prtljag koji će završiti u boksu autobusa ili trupu aviona, onda to moraju da prijave i najčešće će morati da to i doplate. Ali u slučaju gubitka prtljaga ovo im daje mogućnost da i odšteta bude veća od 250, odnosno 1.200 evra.

Sve ovo nije loše znati u situaciji kada se približava vreme godišnjih odmora. Kada je reč o drumskom saobraćaju, gubitak prtljaga reguliše Zakon o ugovorima o prevozu u drumskom saobraćaju ("Sl. list SRJ", br. 26/95 i "Sl. list SCG", br. 1/2003 - Ustavna povelja - dalje: Zakon). To što je propis donet pre 21 godinu ne bi bio toliki problem da iznosi odštete nisu u nemačkim markama.

Prevoznik, prema Zakonu, odgovara za štetu nastalu zbog potpunog ili delimičnog gubitka ili oštećenja jedne torbe do 365 nemačkih maraka ili po putniku do 1.460 nemačkih maraka. Opšti uslovi prevoza u međumesnom drumskom prevozu putnika ("Sl. glasnik RS", br. 102/2009, 120/2012, 2/2014, 3/2014 - ispr. i 143/2014), koji su usvojeni 2009, a poslednji put promenjeni pre dve godine, ne pomažu mnogo jer se i u ovom propisu navodi da se visina odštete, kao i odgovornosti, utvrđuju Zakonom.

Gazimir Gavrić, pomoćnik direktora poslovnog udruženja Srbijatransport, potvrđuje da je odšteta regulisana u nemačkim markama i da bi trebalo promeniti Zakon. On priznaje i da mu nije najjasnije kako se to obračunava i dodaje da svaki prevoznik ima pravilnik koji reguliše detalje.

- Maksimum koji dobijaju putnici je, mislim, negde od 200 do 250 evra. Slična odšteta se dodeljuje i ako stvar dođe do suda - naglašava Gavrić.

On ističe da niko neće stavljati u prtljag vredne stvari, poput laptopa ili telefona, i navodi da je ova problematika regulisana i opštim uslovima. Tamo se naglašava da je putnik dužan da obavesti prevoznika ako predaje prtljag velike vrednosti. U Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture nema odgovora povodom procedure u vezi sa izgubljenim prtljagom, niti zašto je odšteta u nemačkim markama, koje se više ne koriste.

Izvor: Vebsajt Kurir,Vladimir Spasić, 26.04.2016.
Naslov: Redakcija