Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O POREZU NA DOHODAK GRAĐANA: Ministarstvo finansija predlaže da se pomorci oporezuju kao frilenseri


Ministarstvo finansija predložilo je pomorcima Srbije da prihvate jedan od dva ponuđena modela oporezivanja koji se nude frilenserima bez plaćanja doprinosa za PIO, navodi se u saopštenju Unije pomoraca i lađara Srbije.

Pomorci međutim i dalje traže punu obustavu privremenih poreskih rešenja i razrešenje nastalog problema.

Podsećamo, više hiljada građana Srbije koji godinama rade na brodovima širom sveta, dobili su sredinom decembra prošle godine privremena rešenja o plaćanju poreza na dohodak građana i to za 2017. godinu. Iznosi koje treba da plate su prilično veliki.

Pomorci se međutim pozivaju na činjenicu da imaju više od 183 dana stvarne plovidbe godišnje, i da nisu poreski rezidenti u Srbiji.

Kako se navodi u najnovijem saopštenju pomoraca, predstavnici pomoraca predali su predlog izmene zakona čiju su izradu samofinansirali.

Predstavnici lađara podneli zahtev za oslobađanje od oporezivanja radnika koji rade na brodovima, a primaju neto plate.

“Predstavnici ministarstva nisu bili oduševljeni sa predlogom pomoraca, zato što iziskuje veliki angažman ne samo ministarstva finansija nego takođe i ministarstva za rad i ministarstva saobraćaja. Njihov stav je da oni nemaju kapaciteta da u kratkom roku usklade promene zakona”, navodi se u saopštenju.

Pomorci navode da svaki radnik na brodu koji ima dokaz o plaćenim porezima i doprinosima u npr. Švajcarskoj (većina brodova u inland plovidbi je pod zastavom Švajcarske) i koji je boravio više od 183 dana van Srbije, nije dužan da plati dodatni porez. Pozivaju se na sporazum o izbegavanju dvostrukog oporezivanja između Srbije i Švajcarske.

“Mi želimo da izbegnemo da pojedinačno dostavljanje potvrde iz Švajcarske nego da za oslobođenje od dodatnog poreza u Srbiji budu dovoljni ugovor sa kompanijom i izvod iz platne liste”, navodi se u saopštenju.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Nova ekonomija, 22.03.2023.
Naslov: Redakcija