Zastava Bosne i Hercegovine

RAD JAVNOIZVRŠITELJSKIH KANCELARIJA ZA VREME VANREDNOG STANJA: Obustavljene su zaplene i prinudna iseljenja. Izvršitelji će i dalje postupati u predmetima naplate zakonskih izdržavanja, odnosno alimentacija


Svi izvršni dužnici koji su zaključili sporazum o otplati duga na rate, a koji se odnosi na potraživanja nastala iz komunalnih usluga i srodnih delatnosti, neće otplaćivati ove rate dok traje vanredno stanje. To je jedna od preporuka Ministarstva pravde za rad javnih izvršitelja za vreme vanrednog stanja.

Komora javnih izvršitelja donela je uputstvo u kome se kaže da će javni izvršitelji putem telefona ili elektronskih sredstava komunikacije obavestiti izvršne dužnike da za vreme trajanja vanrednog stanja mogu privremeno da zastanu sa dogovorenim uplatama, kao i da se neće preduzimati izvršne radnje u slučaju nepoštovanja sporazuma o otplati komunalnih i srodnih dugova na rate.

Komora će objaviti obaveštenja za poslodavce, a Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) biće upućen poseban dopis koji će se odnositi na sve započete postupke, kako se dužnicima ne bi od plata i penzija odvajale rate za dugovanja.

Tokom vanrednog stanja javni izvršitelji neće obavljati popis niti zaplenu pokretnih stvari, kao ni prodaju nepokretnosti. Neće obavljati nikakve procedure u vezi sa izvršenjima tako da se obustavljaju i prinudna iseljenja dužnika.

Preporuka Ministarstva pravde je da se odlože svi izvršni postupci koji se sprovode prodajom nepokretnosti i pokretnih stvari dužnika, prenosom zarade ili plate, penzije i drugih stalnih primanja, kao i predajom pokretnih stvari i nepokretnosti. Navedeni su izuzetni slučajevi u kojima će izvršitelji ipak postupati, a to su pre svega naplate zakonskih izdržavanja odnosno alimentacija.

"Ova preporuka se ne odnosi na predmete u kojim se namiruje potraživanje na osnovu zakonskog izdržavanja, naknade štete zbog narušenja zdravlja, novčane rente zbog potpune ili delimične nesposobnosti za rad i novčane rente za izdržavanje koje je izgubljeno usled smrti dužnika izdržavanja, kao i na predmete u kojima se namiruje potraživanje na osnovu novčane naknade za telesno oštećenje prema propisima o invalidskom osiguranju, potraživanja koja se ostvaruju prema propisima o socijalnoj zaštiti, potraživanju po osnovu privremene nezaposlenosti, potraživanja na osnovu zakona kojim se uređuje finansijska podrška porodici sa decom, kao i potraživanja na osnovu stipendije i pomoći učenicima i studentima", navodi se u preporukama Ministarstva pravde.

Svim javnim izvršiteljima je preporučeno da organizuju posao kancelarija tako da se rad od kuće omogući svim zaposlenima starijim od 60 godina, roditeljima dece do 12 godina, kao i onima koji imaju hronične zdravstvene probleme. Komora u uputstvu navodi i druga pravila koja se tiču rada u kancelarijama, prava na razgledanje spisa i prijem pošte, sve u cilju prevencije širenja virusa.

Izvor: Vebsajt Politika, Aleksandra Petrović, 19.03.2020.
Naslov: Redakcija