Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

KRŠENJE ZABRANE OGRANIČENJA KRETANJA U VREME VAŽENJA VANREDNOG STANJA: Prekršajne kazne kreću se od 50.000 do 150.000 dinara, a mogu da budu zamenjene i zatvorskim kaznama


Prekršajne kazne za one koji ne poštuju mere zabrane ograničenja kretanja u vreme važenja vanrednog stanja radi sprečavanja širenja korona virusa, kreću se od 50.000 do 150.000 dinara, a mogu da budu zamenjene i zatvorskim kaznama.

U pravosudnim organima rečeno da se ove kazne odnose se na prekršaje po tri osnova: - kršenje zabrane napuštanja stana za lica starija od 65 godina, odnosno 70 godina u seoskim sredinama, - kršenje zabrane izlaska iz stana od 17 sati do 5 sati ujutru (subotom od 20 do 3 ujutru) - kršenje zabrane kretanja u parkovima i rekreativnim površinama.

Do sada su prekršajni sudovi su po ovim osnovima kaznili više od 150 lica, sa više od sedam miliona dinara.

U nekim slučajevima kazne su odmah zamenjene u zatvorske, tako što se svakih 1.000 dinara obračunava kao jedan dan zatvora.

Kršenje mere kućne samoizolacije predstavlja krivično delo i po njima postupaju tužilaštva i sudovi, a zaprećena je kazna do tri godine zatvora.

Prvi optužni predlozi podneti su juče u Kikindi, Zrenjaninu, a uskoro bi trebalo da počnu i suđenja.

Izvor: Vebsajt Kurir, 25.03.2020.
Naslov: Redakcija