Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UREDBA O PRIMENI ROKOVA U UPRAVNIM POSTUPCIMA ZA VREME VANREDNOG STANJA: Rokovi u upravnim postupcima počinju nakon vanrednog stanja


Stranke u upravnim postupcima za vreme vanrednog stanja ne mogu snositi posledice svog nepostupanja u rokovima određenim zakonima kojima se uređuje opšti ili posebni upravni postupci, navodi se u Uredbi o primeni rokova u upravnim postupcima ("Sl. glasnik RS", br. 41/2020 - dalje: Uredba) koja je 24. marta stupila na snagu.

Uredba se odnosi na postupanje stranaka u postupcima pred državnim organima i organizacijama, organima i organizacijama pokrajinske autonomije i jedinica lokalne samouprave, ustanovama i javnim preduzećima.

To se odnosi i na stranke u postupcima pred posebnim organima preko kojih se ostvaruje regulatorna funkcija i pravnim i fizičkim licima kojima su poverena javna ovlašćenja.

Dostavljanja pismena u upravnom postupku i radnje obaveštavanja obavljene tokom vanrednog stanja smatraće se u smislu primene propisanih rokova izvršenim kad istekne 15 dana od prestanka vanrednog stanja, navodi se u Uredbi.

Uredbom je utvrđeno da će se rokovi koji ističu za vreme vanrednog stanja, a odnose se na preduzimanje upravnih radnji, okončanje upravnih postupaka i odlučivanje po izjavljenim pravnim sredstvima, smatrati isteklim kad istekne 30 dana od prestanka vanrednog stanja.

"Propisani rokovi za izjavljivanje pravnog sredstva protiv usmenog rešenja nadležnog organa donetog u primeni hitnih mera radi sprečavanja širenja zarazne bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 tokom vanrednog stanja, te za podnošenje zahteva za dostavljanje pismenog otpravka tog rešenja, počinju da teku od prestanka vanrednog stanja", navedeno je Uredbi.

Izvor: Vebsajt APR, 25.03.2020.
Naslov: Redakcija