Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKONI O TURIZMU I O UGOSTITELJSTVU: Predviđene olakšice za pružaoce usluga u privatnom smeštaju. Njihov porez neće zavisiti od broja gostiju već od broja raspoloživih ležaja, kao i od kategorije turističkog mesta u kojem pružaju uslugu


Umesto dosadašnjeg Zakona o turizmu ("Sl. glasnik RS", br. 36/2009, 88/2010, 99/2011 - dr. zakon, 93/2012, 84/2015, 83/2018 - dr. zakon i 17/2019 - dr. zakon) usvojena su dva nova: Zakon o turizmu ("Sl. glasnik RS", br. 17/2019) i Zakon o ugostiteljstvu ("Sl. glasnik RS", br. 17/2019). Ti zakoni donose rigorozne mere ali i dobrobit korisnicima turističkih usluga, procenjuje Lela Tasić iz Asocijacije potrošača Srbije.

"Ključna novina Zakona o ugostiteljstvu je uvođenje paušalnog poreza za fizička lica koja pružaju usluge smeštaja, a predloženo je ukidanje dosadašnje obaveze pružanja usluga preko posrednika", objašnjava Tasićeva i dodaje da je reč o olakšici za pružaoce usluga u privatnom smeštaju jer njihov porez neće zavisiti od broja gostiju već od broja raspoloživih ležaja, kao i od kategorije turističkog mesta u kojem pružaju uslugu.

Ona objašnjava da je cilj zakonodavca bio da porez bude što niži kako bi što više ljudi koji se bave ugostiteljstvom ušlo u legalne tokove.

"Novina je i registracija privatnog smeštaja, kao i kategorizacija što će biti uslov pristupanja jedinstvenom elektronskom sistemu "E- turista", kaže Tasićeva i dodaje da će to biti jedini način da ugostitelji prijave i odjave svoje goste.

"Reč je o jedinstvenom sistemu koji će sadržati podatke o pružaocima usluga i smeštaju, dok je najvažnija činjenica digitalizacija celog procesa vođenja turističke administracije kroz centralni registar", objašnjava Tasićeva i dodaje da se na taj način planira i formiranje jedinstvene baze o gostima, uplaćenoj boravišnoj taksi i drugim porezima.

Ona je istakla da će biti olakšan i postupak korišćenja odmora koji subvencioniše država, s obzirom na to da je predviđeno oko 100 hiljada vaučera za objekte u Srbiji.

Izvor: Vebsajt RTV, Đuro Vukelić, 22.03.2019.
Naslov: Redakcija