Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O STANOVANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA: Cena profesionalnog upravnika od 80 do 350 dinara po stanu


U Srbiji je registrovano 619 profesionalnih upravnika zgrada, a njihova cena, po stanu, trenutno iznosi od 200 do 350 dinara, dok je u nekim gradovima na jugu Srbije i 80 dinara.

Svaki profesionalni upravnik dužan je da najmanje dva puta godišnje skupštini stanara podnese izveštaj o svom radu. U Privrednoj komori Srbije kažu da bi se, u najkraćem, skoro sve obaveze profesionalnih upravnika mogle definisati kao "domaćinska briga o zgradi, njenom izgledu i finansijama".

Tako profesionalni upravnici predlažu program održavanja zgrade i zemljišta koje se nalazi okolo. Njima se i prijavljuju kvarovi i drugi problemi kao što su nepoštovanje kućnog reda, buka, neki iznenadni kvarovi, pucanja cevi, prokišnjavanje... Na osnovu prijava stanara, upravnici zgrada obaveštavaju nadležne koji su specijalizovani za rešavanje tih problema, a najkasnije u roku od 48 sati od trenutka prijave.

- Osvetljenje u ulazu i po hodnicima, higijena zgrade, protivpožarna zaštita i neki bezbednosni aspekti su ono što rešavamo relativno brzo. Za sve ostale probleme koje zgrade imaju treba nam vremena - objašnjava Stanimir Spasić, predsednik beogradskog odbora Udruženja profesionalnih upravnika Srbije. On dodaje da profesionalni upravnici moraju da budu dostupni 24 časa dnevno, kao i da hitne intervencije rešavaju u najkraćem mogućem roku.

Izvor: Vebsajt Kurir, E.K., 23.03.2018.
Naslov: Redakcija