Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA: Za preticanje kolone preko pune linije, dva ili više prolazaka kroz crveno svetlo za manje od 10 minuta, vožnju sa više od dva promila alkohola u krvi - vozač odlazi pravo u zatvor, a kazna podrazumeva od 30 do 60 zatvorskih dana ili kazna rada u javnom interesu od 240 do 360 sati, kao i 14 do 16 kaznenih poena i devet meseci zabrane upravljanja vozilom


Narodna skupština Republike Srbije izglasala je Zakon o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, kojim je smanjena dopuštena količina alkohola u krvi vozača sa 0,3 na 0,2 promila, povećana kazna za prekoračenje brzine, a duplirane su i kazne za nekoršićenje sigurnosnih pojaseva.

Ovaj zakon detaljno je pripreman više od tri godine, s ciljem da se otklone nedostaci koji su uočeni u toku proteklih devet godina.

Tako će ubuduće za preticanje kolone preko pune linije, dva ili više prolazaka kroz crveno svetlo za manje od 10 minuta, vožnju sa više od dva promila alkohola u krvi - vozač otići pravo u zatvor, a kazna podrazumeva od 30 do 60 zatvorskih dana ili kazna rada u javnom interesu od 240 do 360 sati, kao i 14 do 16 kaznenih poena i devet meseci zabrane upravljanja vozilom.

Prema Zakonu, ubuduće će kazna za nevezivanje pojasa, umesto 5.000 biti 10.000 dinara. Predviđeno je da se mališani mogu prevoziti samo u odgovarajućem bezbednosnom sedištu, odnosno na podmetaču za sedenje, u zavisnosti od uzrasta i visine deteta.

Za mlade su pooštreni uslovi pod kojima mogu da dođu do vozačke dozvole, a ne mogu upravljati vozilom snage motora iznad 80 kilovata, sve dok ne steknu spremnost i iskustvo da upravljaju vozilom veće snage, što će procenjivati stručnjak.Za mlade vozače predviđena je nulta tolerancija na alkohol, telefoniranje, kao i zabrana vožnje između 23 i šest sati, a moći će da prevoze najviše tri osobe, uključujući i osobu pod čijim nadzorom voze.

Takođe, predviđene su i nove mere kontrole za auto-škole, kako bi se povećao kvalitet obuke, i to kroz jedinstveni informacioni sistem u koji će se slivati svi podaci vezani za osposobljavanje kandidata, uključujući i audio i video zapis polaganja ispita.

Time će se, kaže je ranije objasnio ministar Nebojša Stefanović, sprečiti manipulativno ponašanje bilo kog učesnika u obuci.

Kada je reč o tehničkom pregledu vozila, predviđeno je obavezno uspostavljanje video nadzora prilikom vršenja tehničkog pregleda koji će posebnim programom biti povezan sa MUP-om.

Kako je objasnio ministar unutrašnjih poslova važno je da vozilo bude bezbedno. Posebno će se propisivati uslovi za kontrolore tehničkog pregleda - njihov broj, radni status, ali i nespojivost poslova, odnosno to da neće u radno vreme moći da se bave održavanjem, popravkom, osiguranjem i registracijom vozila.

Za pojedine prekršaje smanjene su kazne, poput vožnje u zaustavnoj traci ili ako je vozačka dozvola istekla za više od šest meseci, jer se smatra da je to propust koji vozač može da napravi, a koji nema veze sa vozačkim znanjem i sposobnostima.

Prekršajem se neće smatrati - preticanje bicikala, radnih mašina, traktora, motokultivatora, odnosno zaprežnog vozila, preko pune linije, pod uslovima propisanim zakonom, jer je uočeno da leti to utiče na stvaranje kolona, što smanjuje bezbednost na putevima.

Izvor: Vebsajt Blic, 23.03.2018.
Naslov: Redakcija