Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

U NAREDNA DVA MESECA PROVERA BEZBEDNOSTI INFORMACIONIH SISTEMA, SAJTOVA I APLIKACIJA U POJEDINIM GRADOVIMA I OPŠTINAMA


NALED i kompanije okupljene u Savezu za e-upravu sprovešće u naredna dva meseca testove bezbednosti informacionih sistema, internet sajtova i aplikacija u odabranim gradovima i opštinama, sa ciljem da se proveri kvalitet zaštite podataka građana na lokalu i otklone slabosti koje bi usled hakerskih napada omogućile zloupotrebu informacija.

Pored testova IT sistema, projekat predviđa i četiri radionice u Beogradu, Kragujevcu, Nišu i Novom Sadu za načelnike uprava i službenike za informacionu bezbednost u 119 lokalnih samouprava, saopšteno je iz NALED-a.

Kako je navedeno, na tim radionicama, učesnici će biti u prilici da se upoznaju sa obavezama u okviru Zakona o zaštiti podataka o ličnosti i Zakona o informacionoj bezbednosti i planiranim izmenama regulative.

Direktor Kancelarije za IT i e-upravu Mihailo Jovanović naveo je da će donošenjem zakona o e-upravi, koji se nalazi u skupštinskoj proceduri, Kancelarija biti zadužena za brigu o bezbednosti IT sistema lokalnih samouprava.

- Zato želimo da kroz ovakve projekte pospešimo saradnju lokalnog i centralnog nivoa vlasti u daljem razvoju e-uprave, unapredimo razmenu podataka i pružimo kvalitetne usluge građanima i privredi - dodao je on.

Realizaciju projekta podržale su članice Saveza, kompanije Asseco SEE, Comtrade, IBM, KPMG, SAGA, SBS i SAP.

Menadžeri za informacionu bezbednost ovih kompanija u saradnji sa nadležnima iz lokalnih samouprava i Kancelarijom za IT i e-upravu sprovešće tzv. etično hakerisanje IT sistema gradova i opština.

Reč je o "kontrolisanom napadu" koji analizira i traži slabe tačke informacionog sistema.

Nakon testiranja, lokalnim samoupravama će biti pripremljen izveštaj sa preporukama za otklanjanje nedostataka.

Savez za e-upravu je radno telo NALED-a koje okuplja 44 kompanije i lokalne samouprave, a formiran je u cilju definisanja preporuka za unapređenje poslovnog okruženja kroz razvoj elektronske uprave i e-servisa.

Izvor: Vebsajt Blic, 22.03.2018.
Naslov: Redakcija