Zastava Bosne i Hercegovine

UREDBA O UTVRĐIVANJU PROGRAMA PODSTICAJA ZA SPROVOĐENJE MERA I AKTIVNOSTI NEOPHODNIH ZA DOSTIZANJE UTVRĐENIH CILJEVA IZ OBLASTI UPRAVLJANJA MIGRACIJAMA ZA 2017. GODINU: Uredba stupa na snagu 28. marta 2017. godine i odnosi se na interno raseljene sa Kosova i Metohije, izbeglice iz bivših jugoslovenskih republika i naše povratnike po osnovu readmisije. Uredbom je jedinicama lokalne samouprave opredeljeno 288 miliona


Uredba o utvrđivanju programa podsticaja za sprovođenje mera i aktivnosti neophodnih za dostizanje utvrđenih ciljeva iz oblasti upravljanja migracijama za 2017. godinu ("Sl. glasnik RS", br. 26/2017 - dalje: Uredba) ne odnosi na migrante, nego na interno raseljene sa Kosova i Metohije, izbeglice iz bivših jugoslovenskih republika i naše povratnike po osnovu readmisije, saopštio je komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić

"Radi se o Uredbi koja se svake godine donosi", rekao je komesar za izbeglice i migracije, povodom navoda pojedinih medija da će porodice migranata dobiti po 200.000 dinara za pokretanje posla i 1,4 miliona dinara za kupovinu seoskih kuća.

Uredbom je jedinicama lokalne samouprave opredeljeno 288 miliona dinara za interno raseljena lica sa Kosova i Metohije, 20 miliona dinara za povratnike po Sporazumu o readmisiji (naši građani vraćeni iz zemalja EU) i 12 miliona dinara za lokalne samouprave u kojima se nalaze centri za azil, kako bi im se olakšao teret migrantske krize.

Komesarijat za izbeglice i migracije napominje da su svi migranti na teritoriji Srbije, koji su izrazili želju, smešteni u centrima za azil i prihvatnim centrima, kao i da im se u centrima pruža sve što im pripada po Zakonu o azilu ("Sl. glasnik RS", br. 109/2007).

Iz Komesarijata podsećaju da Srbija migrantima gotovo nikada nije finalna destinacija, pa za navedenim vrstama stambenih rešenja nema potrebe, niti su predviđena Zakonom.

Govoreći o sredstvima za migrante, Cucić navodi da se iz budžeta Srbije izdvaja skoro 360 miliona za održavanje i funkcionisanje pet centara za azil, a sve ostalo, odnosno značajan iznos za migrante se obezbeđuje iz međunarodnih izvora, prvenstveno iz pristupnih sredstava EU.

Kada je reč o školovanju migranata, komesar za izbeglice i migracije ističe da se o tome ozbiljno razgovaralo, te da je doneta strategija koja se pre svega oslanja na neformalno obrazovanje koje već funkcioniše u centrima.

"Decu osposobljavanju i opismenjavaju njihovi sugrađani na njihovom jeziku. Mi obezbeđujemo sve ostalo, a to su kursevi informatike, engleskog jezika, ponegde nemačkog jezika", rekao je Cucić i dodao da sve one koji budu dobili azil u Srbiji treba uključiti u naš obrazovni sistem.

Nema, navodi, opasnosti u slučaju da Turska "podigne rampu" za migrante, te da najveći problem u vezi sa dolaskom migranata možemo da očekujemo u ovom momentu iz pravca iz Bugarske.

Izvor: Vebsajt RTS i Blic, 24.03.2017.
Naslov: Redakcija