Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O ZDRAVSTVENOM OSIGURANJU: Tri meseca posle produženja roka za zamenu zdravstvenih isprava, posao nije ni blizu kraja. Oko 2,5 miliona osiguranika još nema karticu, pola miliona nije ni podnelo zahtev


Više od pola miliona zdravstveno osiguranih stanovnika Srbije još nije podnelo zahteve za zamenu zdravstvene knjižice novom karticom zdravstvenog osiguranja, a u postupku izrade u Zavodu za izradu novčanica i kovanog novca trenutno je više od 1,9 miliona kartica.

Od ukupno 6.835.789 osiguranika, nove zdravstvene isprave dosad je dobilo 4.242.489, a među njih Republički fond zdravstvenog osiguranja ubraja i one čije su kartice pred uručenjem, ili su već stigle u filijale, a još nisu podignute.

- Zahteve za zamenu zdravstvene knjižice karticom zdravstvenog osiguranja nisu podnela još 544.054 osiguranika - kaže dr Verica Lazić, v. d. direktora RFZO. - Nove kartice proizvedu se, personalizuju i uruče u proseku za nešto kraće od tri meseca. Očekujemo da će u narednih mesec dana biti gotovo oko 700.000 kartica od 1.919.128, koliko je sad u Zavodu za novčanice u postupku izrade.

Iako je za zamenu bilo dosta vremena, najveći broj zahteva, 3.332.666, podnet je pred istek zvaničnog roka, u poslednja tri meseca prošle godine, dok je od početka ove godine, u produženom roku, koji vremenski nije ograničen, predat još 873.501 zahtev.

Prema aneksu sedam ugovora o izradi isprava zdravstvenog osiguranja zaključenog između RFZO i Narodne banke Srbije, Zavod za izradu novčanica i kovanog novca, na tromesečnom nivou izradi 2.000.000 zdravstvenih kartica, odnosno nešto manje od 700.000 zdravstvenih kartica mesečno.

- Imajući u vidu ovu činjenicu, kao i to da je najveći broj osiguranika odlučio da zahtev podnese pred kraj zakonom definisanog roka, proces proizvodnje, personalizacije i konačno uručivanja zdravstvenih kartica je dodatno otežan - kaže direktorka Lazić.

U Domu zdravlja Stari grad kažu da gotovo svaki drugi pacijent dolazi kod lekara sa starom zdravstvenom knjižicom, a među njima su najbrojniji oni koji su zdravstveno osigurani po osnovu zaposlenja. Oni pravo na zdravstvenu zaštitu ostvaruju sa potvrdom da su podneli zahtev za karticu zdravstvenog osiguranja. Ima i onih bez potvrde, jer su zahteve podneli putem e-uprave, i valjda zbog gužve koja je jedno vreme vladala u filijalama, nisu otišli u RFZO po potvrdu.

Mnogi ne žure ni da podignu nove isprave, verovatno bojeći se da će opet morati da stoje u redu, pa samo u Beogradu više od 166.000 kartica čeka u fiokama da vlasnici dođu po njih.

U RFZO kažu da će u Zavod za izradu novčanica narednih dana biti poslato još 130.118 kartica za koje su sada podneti zahtevi. Među dosad podnetim zahtevima je 5.359.233 onih koji sami ili njihovi poslodavci plaćaju 400 dinara za izradu kartice (460 ako je sa uručenjem na kućnu adresu), dok je od socijalno ugroženih koji ne plaćaju karticu dosad primljeno 239.385 zahteva. Kroz projekat "Bebo dobro došla na svet" na zdravstveno osiguranje i za karticu prijavljeno je 23.296 novorođenčadi. Putem e-uprave podneto je ukupno 228.588 zahteva, a na šalterima Pošte još 378.757.

Izvor: Vebsajt Novosti, B. Radivojević, 25.03.2017.