Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O LIČNOJ KARTI: Birači kojima je istekla lična karta moći će da glasaju pod uslovom da biračkom odboru, uz nju, prilože i potvrdu Ministarstva unutrašnjih poslova o podnetom zahtevu za izdavanje nove lične karte


Ministarstvo unutrašnjih poslova podseća građane da provere lične karte i blagovremeno podnesu zahtev za zamenu ukoliko im je istekao rok važenja, kako bi mogli da ostvaruju svoja prava uključujući i biračko.

"Prilikom podnošenja zahteva za zamenu lične karte izdaje se potvrda o podnetom zahtevu. Svi šalteri MUP radnim danima rade u dve smene, a organizovan je rad i subotom i nedeljom kako bi svi građani mogli podneti zahtev za zamenu lične karte", rekla je načelnica Uprave za upravne poslove MUP Zorica Kasalica.

Kako je naglasila, prilikom podnošenja zahteva za zamenu lične karte potrebno je poneti isteklu ličnu kartu, kao i dati saglasnost da MUP po službenoj dužnosti pribavi izvod iz matične knjige rođenih i uverenje o državljanstvu ukoliko to građanin želi.

"Ukoliko je građanin već posedovao biometrijsku ličnu kartu nije neophodno pribavljati dokumentaciju, s obzirom na to da u bazama MUP-a podaci postoje", poručila je Kasalica.

Republička izborna komisija (RIK) nedavno je odlučila da će birači kojima je istekla lična karta moći da glasaju pod uslovom da biračkom odboru, uz nju, prilože i potvrdu Ministarstva unutrašnjih poslova o podnetom zahtevu za izdavanje nove lične karte.

RIK napominje da birači koji su iz zdravstvenih razloga sprečeni da dođu na biračko mesto, kao i osobe sa invaliditetom i nemoćna stara lica, mogu da glasaju ukoliko do 11 časova na dan izbora o tome obaveste birački odbor.

Birači sa invaliditetom mogu da na biračko mesto dođu uz pomoć psa vodiča, kao i da umesto ličnog potpisivanja, koriste pečat sa potpisom, odnosno ličnim podacima.

Izvor: Vebsajt Kurir, 24.03.2017.
Naslov: Redakcija