Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ODBOR ZA UNUTRAŠNJE TRŽIŠTE I ZAŠTITU POTROŠAČA EVROPSKOG PARLAMENTA: Zastupnica u EP traži da se na području cele Evropske unije zabrani programirano kvarenje uređaja i neodvojiva ugradnja baterija u uređaje


Zastupnica u Evropskom parlamentu Biljana Borzan zatražila je da se na području cele Evropske unije zabrani programirano kvarenje uređaja i neodvojiva ugradnja baterija u uređaje. Zabrana programiranog kvarenja za sada je zabranjena samo u Francuskoj, čijih 92 posto građana smatra da su proizvodi koje kupuju programirani da se pokvare odmah nakon isteka garancije.

- Tražim zabranu programiranog kvarenja na teritoriji cele EU. Građani mi se često javljaju s primedbama kako se proizvod pokvari čim mu istekne garancija, a kvar je neretko takav da se uređaj ne isplati popravljati. Zato sam tražila i da rezervni delovi ne samo da moraju biti dostupni, već moraju biti po razumnoj ceni. Sada kad pukne ležaj na mašini za veš, morate zameniti celi bubanj jer nema manjih rezervnih delova - ukazala je Borzan na sednici Odbora za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača Evropskog parlamenta.

Osim toga, Borzan je predložila i zabranu neodvojive ugradnje vitalnih delova uređaja. Dokazano je kako se mobilni telefoni sve češće počinju sastavljati tako da ih lepe, te ih je u slučaju popravka veoma teško rastaviti bez da se dodatno oštete. Uz to, dizajn je postao potpuno iracionalan. Pre se baterija na telefonu mogla zameniti za trideset sekundi, danas se ona ukopa duboko iza matične ploče, kako bi u slučaju jednostavnog kvara baterije korisnik bio prinuđen kupiti novi uređaj, ili pak dodatno oštetiti stari.

Izvor: Vebsajt Srbija Danas, 23.03.2017.
Naslov: Redakcija