Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O PLATAMA: Predloženo rešenje je 60 platnih grupa bez razreda, sa posebnim osvrtom na prosvetu i zdravstvo


Prvi Nacrt zakona o platama je spreman i sa njim bi se u javnost moglo "izaći" početkom maja, a predloženo rešenje je 60 platnih grupa bez razreda, rekla je potpredsednica Vlade i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički.

Udovički je navela da je važno urediti i vrednovanje po učinku rada, kao i da kroz katalogizaciju radnih mesta svaki posao bude dobro opisan. "Na taj način će posao koji se obavlja u bilo kom gradu sa istim obimom i pod istim uslovima rada, biti isto plaćen", podvukla je Udovički.

Potpredsednica vlade je rekla da katalogizacija radnih mesta u javnom sektoru praktično znači da postoji samo jedan naziv za svaki posao koji se radi i koji će biti isti u svakom sektoru. Prema njenim rečima, svaki posao će biti tačno opisan sa tačnim nazivom i tu neće biti mesta za izmišljanja i dodavanja.

Prema njenim rečima, stara verzija zakona, koja je urađena još pre dve godine, sa 12 grupa i osam razreda je bila neadekvatna.

"Puno smo osmišljavali i došli do toga da je najjednostavnije prosto imati 60 platnih grupa i nemati posebno razrede, iako i dalje tako zovu ovaj zakon", rekla je Udovički i navela da će onda taj koncept biti primenjen na jedan posao u platnoj grupi, koji će zavisno od vremena i učinka kod različitih sektora na različit način, u različitoj meri, moći da se pomera u više razrede.

Ona je istakla da u sektoru kao što je prosveta, treba osmisliti način da se mnogo ubedljivije i na duži rok meri učinak, te da će zbog toga postojati malo više platnih razreda, kako bi se odrazilo iskustvo.

Ministarka je rekla da će se, dok se ne uvede plaćanje prema količini obavljenog posla, što se u medicini zove kapitacija, napraviti napor da se u Zakonu o platama razlikuju bar uslovi rada, odnosno njegov intenzitet.

Izvor: Tanjug, 26.03.2015.