Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

IZVRŠENJE PRESUDA I ODLUKA EVROPSKOG SUDA ZA LJUDSKA PRAVA: Prema izveštaju za 2014. godinu Srbija na ime odštete treba da plati 2,7 miliona evra


Komitet ministara Saveta Evrope objavio je izveštaj o nadzoru izvršenja presuda i odluka Evropskog suda za ljudska prava za 2014. godinu, u kojem, između ostalog, stoji da će Srbija na ime odštete morati da plati oko dva miliona i 700.000 evra.

Taj iznos za 2013. godinu bio je oko milion i 650.000 evra.

statistički podaci u izveštaju pokazuju da je Srbija 2014. godine na vreme platila odštetu u 15 slučajeva, a u 2013. godini u 26 slučajeva.

U 27 slučajeva prošle godine nije na vreme isplatila odštetu, a 2013. u dva slučaja.

Kada je reč o slučajevima u kojima Srbija nije dostavila potrebne dokaze o isplaćenoj odšteti u 2014, takvih slučajeva bilo je 93, a 41 godinu dana pre toga.

Kako se navodi u izveštaju, Ministarski savet SE će vršiti pojačan nadzor izvršenja presuda u četiri slučaja - slučaj Ališić (stara devizna štednja), slučaj Grudić (isplate kosovskih penzija), slučaj kompanije EVT (preduzeća sa većinskim društvenim kapitalom) i slučaj Zorice Jovanović (nestanak beba iz porodilišta).

Prema podacima u izveštaju, najviše na ime odštete treba da plate Rusija, Italija, Albanija, Turska i Ukrajina.

U izveštaju se konstatuje da statistički podaci ukazuju na pozitivan trend uočen 2011. godine, što znači permanento smanjivanje broja nezavršenih slučajeva i rekordan broj završenih slučajeva.

Istovremeno, u izveštaju se ukazuje na postojanje strukturnih problema koji i dalje predstavljaju glavni izazov: kontrola akcija snaga bezbednosti, uslovi u zatvorima, efikasnost pravosuđa, uskraćivaje imovinskih prava i drugi.

Izvor: Tanjug, 26.03.2015.

Ako Vam je ova vest privukla pažnju - podelite je: