Zastava Bosne i Hercegovine

PRAVILNIK O KREDITIRANJU POLJOPRIVREDE


Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede usvojilo je pravilnik o kreditiranju koji će poljoprivrednicima omogućiti jeftinije kredite, najavio je državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Željko Radošević.

On je pred otvaranje savetovanja Poljoprivredne savetodavne službe Vojvodine u Subotici najavio da će time poljoprivrednicima biti omogućeni krediti s kamatnim stopama od četiri do šest odsto, tako što će ministarstvo sklopiti sporazume s poslovnim bankama koje će odobravati kredite, a država subvencionisati kamate.

 “Veoma često u razgovorima s poljoprivrednicima mi dolazimo do jedne teme, a to je da našim poljoprivrednicima nedostaju sredstva za neke osnovne inpute, a naročito za ozbiljnije investicije”, rekao je Radošević.

On je ocenio da će time poljoprivrednici dobiti jeftine dinarske kredite, bez valutne klauzule, s trogodišnjim periodom otplate i jednom godinom grejs perioda.

Kamatna stopa će, po njegovim rečima, biti od četiri odsto za kredite namenjene razvoju stočarstva, do šest procenata za kredite ostale namene.

Radošević je precizirao da će Ministarstvo subvencionisati kamatnu stopu do punog iznosa kod poslovnih banaka.

“Smatram da je to u ovom trenutku povoljan kreditni aranžman i svakako, ono što je suštinski bitno nakon izrade našeg pravilnika i stupanja na snagu u operativni život tog pravilnika, intenzivno se radi na ugovaranju sa poslovnim bankama i očekujem da taj posao bude u najskorijem mogućem roku završen”, rekao je državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede.

On je izrazio nadu da će poljoprivrednici od jeseni biti u mogućnosti da koriste i dugoročne investicione kredite u saradnji sa Razvojnim fondom Abu Dabija.

Državni sekretar je dodao da je ministarstvo, osim 6.000 dinara subvencija po hektaru, za ovu godinu predvidelo i 3.000 dinara za nabavku mineralnog đubriva, kako bi se podigli prinosi, a još 3.000 dinara za nabavku pogonskog goriva.

U Vojvodini ima 90 poljoprivrednih savetodavaca, a trebalo bi da ih bude više i da su obrazovaniji. Zato je od velikog značaja njihovo stalno stručno usavršavanje, ali se mora ulagati u dalji razvoj te službe, zaključeno je na današnjem seminaru u Subotici.

Izvor: Tanjug