Zastava Bosne i Hercegovine

U PRIPREMI STRATEGIJA RAZVOJA VEŠTAČKE INTELIGENCIJE U REPUBLICI SRBIJI ZA PERIOD DO 2030. GODINE: Usvajanje se očekuje do polovine 2024. godine


U Vladi Republike Srbije priprema se nova strategija razvoja veštačke inteligencije (AI) koja bi trebalo da bude gotova do polovine ove godine, a cilj Srbije je da u narednom periodu dobije možda i vodeću ulogu u Globalnom partnerstvu za veštačku inteligenciju, izjavio je savetnik u kabinetu premijerke Stefan Badža.

Srbija je globalno sve prepoznatljivija u oblasti veštačke inteligencije, što potvrđuje i činjenica da je 2022. godine postala jedna od 29 članica Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju, kao i da je cilj da uloga naše zemlje u ovoj organizaciji bude i veća.

“Cilj nam je da u narednom periodu dobijemo jednu od vodećih, ako ne i vodeću ulogu u toj organizaciji. Sama činjenica da nas razmatraju za tako nešto pokazuje da je Srbija postala veoma značajan igrač u ovoj oblasti globalno”, rekao je Badža.

On je naveo da je Srbija još 2019. godine usvojila prvu Strategiju za razvoj veštačke inteligencije u Republici Srbiji za period 2020-2025. godina ("Sl. glasnik RS", br. 96/2019), kao prva država u jugoistočnoj Evropi koja je usvojila takvu strategiju i tek 26. u svetu.

Badža kaže da će nova strategija za razvoj veštačke inteligencije u Srbiji biti za period do 2030.

“S obzirom na razvoj veštačke inteligencije u proteklih godinu dana, shvatili smo da je strategiju neophodno unaprediti i zato smo odlučili da napravimo novu, koja će se odnositi na period do 2030. godine. Izrada nove strategije je u toku i njeno usvajanje očekujemo do sredine godine”, istakao je on.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Biznis, 24.02.2024.
Naslov: Redakcija