Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O ELEKTRONSKOM FAKTURISANJU: Zakon dobija brojne kritike od strane privrednika


Od kada je u primeni, Zakon o elektronskom fakturisanju ("Sl. glasnik RS", br. 44/2021, 129/2021, 138/2022 i 92/2023) dobija brojne kritike privrednika, kako na same propise, tako i na tehničku primenu.

Povodom problema u poslovanju sa kojima se susreću privrednici kada je reč o primeni Sistema elektronskog fakturisanja (SEF), održana je konferencija za novinare Udruženja Zaštitnik privrednika i preduzetnika Srbije (ZPPS).

Predsednik ovog udruženja poreski savetnik Darko Majstorović rekao je da su Ministarstvu finansija slali brojne predloge i ukazivali na probleme, pre svega za odlaganje primene kako bi se sistem doveo u red i postao funkcionalan.

“Naš predlog je bio odbijen, a samo su se stvorili teški i apsurdni problemi. Sve vreme od uvođenja e-faktura privrednici imaju iste muke, a sva ta rešenja smo pominjali još od 2022. godine, i pre početka uvođenja sistema fiskalizacije. Pre svega smo govorili o tome da privrednici imaju probleme oko uvođenja fiskalnih aparata, pa su kažnjavani zato što serviseri nisu na vreme isporučivali aparate”, kaže Majstorović.

Na početku uvođenja sistema e-faktura ukinuta je odgovornost servisera, a ceo trošak i kazne su plaćali privrednici.

“Kao posledicu imamo to da su mnogi lokali zatvoreni, da nažalost represivnom poreskom politikom trpimo štetu. I o tome smo govorili u Ministarstvu finansija. Oni imaju razumevanja jer su naši predlozi logični i opravdani sa stanovišta privrednika, međutim nije se mnogo toga uradilo da se pomerimo od onoga što smo imali prošle godine”, navodi Majstorović.

Predsednik udruženja ZPPS ukazao je i na sam poreski sistem Srbije za koji kaže da je suviše komplikovan.

“Cilj svakog poreskog sistema bi trebalo da bude jednostavnost i laka primena. Ako je lako razumljiv privrednicima onda neće biti problema u njegovoj primeni. Kako kažu predstavnici ministarstva finansija, mi smo daleko dogurali u razvoju sistema e-faktura, ali i dalje vučemo ogromne probleme. Ali se stvaraju i dodatni uvođenjem izmena, kao što je dupla evidencija PDV-a”, smatra poreski savetnik.

On je rekao da u Srbiji imamo dosta komplikovan Zakon o PDV-u.

U tom problemu primene zakona dolazimo do zakona o sistemu elektronskih faktura, za koji 90 odsto privrednika tvrdi da je otežao poslovanje. Postoji ogromna kolizija dva zakona. Mi smo zvanično jedina zemlja u svetu u kojoj je moguće izdati e-fakturu, a da se na njoj nalaze dva datuma. Tako imate datum prometa i datum izdavanja fakture”, objašnjava Dejan Majstorović.

Kao primer navodi da je moguće da se na e-fakturi u datumu prometa stavi da je januar, a datum izdavanja februar, i da to dovodi do kolizije Zakona o elektronskom fakturisanju sa Zakonom o računovodstvu ("Sl. glasnik RS", br. 73/2019 i 44/2021 - dr. zakon).

“Pitanje je kako se to knjiži, logično je da se to knjiži u januaru, ali kako možemo da knjižimo porez i promet u januaru kada nije ni postojala ta faktura. To je veliko razmimoilaženje. Kako je moguće da se tako nešto dešava, a znamo da je faktura zakonska isprava koja mora biti jedinstven dokument”, ističe Majstorović.

Majstorović kaže da je još gora situacija kada dođemo do kraja godine, kada se na e-fakturama ubeleži datum prometa u decembru, a izdavanje u januaru.

“Po meni je to neshvatljivo, to je velika kolizija i dovodi u pitanje mnoge stavke u Zakonu o računovodstvu koji je ugrožen Zakonom o elektronskom fakturisanju. Takođe, imamo i problem zaostalih računa. Primenom zakona o SEF-u do 15. u mesecu morate da prihvatite fakturu koja je izdata u prethodnom mesecu jer se do 15. predaje PDV evidencija, a pošto često sistem ne radi, onda nismo u stanju da prihvatimo takvu fakturu, pa će se neko iz ministarstva dosetiti da takav ulazni PDV nećemo moći da koristimo u tom obračunskom periodu”, objašnjava Majstorović.

Predsednik udruženja ZPPS poreski savetnik Darko Majstorović apelovao je na ministarstvo i Poresku upravu da saslušaju privrednike.

“Tužno je i razočaravajuće da administrativne i druge greške plaćaju privrednici. Na ovaj način strada mala privreda”, zaključio je Majstorović.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Biznis, Ljiljana Begović, 22.02.2024.
Naslov: Redakcija