Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O UTVRĐIVANJU POREKLA IMOVINE I POSEBNOM POREZU: Porez za nelegalno stečenu imovinu biće 75 odsto. Na proveri može biti imovina svakog građanina


Predlog zakona o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu bavi se imovinom za koju fizičko lice ne može da dokaže da je steklo na zakonit način, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Stefanović je, obrazlažući predloženo rešenje u parlamentu, ukazao da se uspostavlja efikasniji mehanizam za utvrđivanje imovine fizičkog lica, tamo gde se učini verovatnim da je fizičko lice u roku od tri godine steklo imovinu veću od 150.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

"To naravno ne isključuje obavezu Poreske uprave da utvrđuje da li je neko platio porez i na drugi iznos imovine", rekao je Stefanović.

Navodeći da je dokazivanje dvostepeno, Stefanović je rekao da prvo Poreska uprava mora da učini verovatnim i dokaže da je lice steklo imovinu veću od 150.000 evra, a onda je teret dokazivanja na fizičkom licu.

Prema njegovim rečima, Poreska uprava ima i obavezu da ukoliko inspektor posumnja da je imovina stečena protivzakonito da podnese krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu.

Stefanović je ukazao da će poreska stopa za nelegalno stečenu imovinu biti 75 odsto.

U Poreskoj upravi formiraće se posebne jedinice koje će utvrđivati činjenice, rekao je Stefanović i dodao da će se šef jedinice birati na predlog ministra finansija.

"Svaki građanin može doći pod udar provere imovine, s obzirom da je formulacija na neki način pozajmljena iz građanskog prava - da se učini verovatnim. Dakle, ne mora da postoji osnovana sumnja ili sumnja…", objasnio je Stefanović.

Stefanović je naglasio da postoji ozbiljna obaveza Poreske uprave i Ministarstva finansija i Vlade Republike Srbije koji će nadgledati da se kontrola vrši pravično.

Izvor: Vebsajt RTV, 25.02.2020.
Naslov: Redakcija