Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O UTVRĐIVANJU ČINJENICA O STATUSU NOVOROĐENE DECE ZA KOJU SE SUMNJA DA SU NESTALA IZ PORODILIŠTA U REPUBLICI SRBIJI: Roditelji nestalih beba traže povlačenje Predloga zakona, dok ministar policije poručuje da država ima mehanizme da se izbori sa slučajevima nestalih beba i da nijedna istraga neće biti obustavljena


Predlog zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Republici Srbiji o kojem narodni poslanici raspravljaju ovih dana, naterao je roditelje na protestno okupljanje ispred Narodne skupštine. Oni traže da se trenutni Predlog zakona povuče, a da se novi sastavi uz konsultacije sa njima i uz uvažavanje svih zahteva roditelja. Ministar policije poručio da država ima mehanizme da se izbori sa slučajevima nestalih beba i da nijedna istraga neće biti obustavljena.

"Bebu su odneli, tada, a ja nisam znala da je viđam zadnji put", kaže Jasmina Milošević, jedna od majki sa protesta koji je održan ispred Doma Narodne skupštine želeći tako da još jednom istaknu svoje nezadovoljstvo sadržinom predloga ovog zakona.

To "tada" bilo je 17. maja 1989. godine. A ni sada Jasmina ne veruje da je predloženi tekst zakona mapa koja sigurno vodi do istine. Ne veruje ni u zvaničnu verziju da je njena nestala beba umrla od infekcije pluća.

"Nema moje bebe nigde na spisku sahranjenih beba na grobljima, nije pokazana roditelju, nije data na sahranjivanje, potvrda o smrti nije u redu, a na osnovu nje je nonšalantno upisana u knjigu umrlih", priča Jasmina.

Roditelji na platou ispred Narodne skupštine tražili od poslanika da ne podižu ruke, da se tekst predloženog zakona povuče, i da im konačno posle šest godina u kojima su predali 130 molbi, zahteva, predloga, neko od nadležnih konačno odgovori i pozove ih na dogovor. Posebno ih bole predloženi članovi 21, 22, 23. po kojima sud može da stavi tačku, ako nije moguće utvrditi šta se desilo u konkretnom slučaju i odredi odštetu.

"Da li mislite da bi i jedan roditelj pristao da mu se kaže ne možemo da utvrdimo istinu šta se desilo vašem detetu, dobićete do 10 hiljada evra, sramota, Srbijo, šta radiš sa ovim majkama i očevima, sram vas bilo", poručuje Mirjana Novokmet, iz Beogradske grupe roditelja nestalih beba.

I dok roditelji traže, između ostalog, posebne istrage i paralelne DNK analize, ministar policije poručuje - to su krivična dela koja nisu zastarela, kao i da Srbija ima mehanizme da se izbori sa slučajevima nestalih beba.

"I danas traju određene istrage i nijedna istraga neće biti obustavljena i uveren sam da će tužilaštva moći da gone svakoga u svakom slučaju u kome postoje sumnje da je dete nestalo i naravno da se istraži rad svih institucija koje su bile dužne da čuvaju određene podatke vezano za svako rođeno dete u Srbiji", navodi ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Izvor: Vebsajt N1, Nenad Nešić, 25.02.2020.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija