Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O MEMORIJALNOM CENTRU "STARO SAJMIŠTE": Zakonom je predviđena eksproprijacija nepokretnosti na prostoru Starog sajmišta za potrebe memorijalnog centra


Narodna skupština Republike Srbije usvojila je Zakon o Memorijalnom centru "Staro sajmište" ("Sl. glasnik RS", br. 15/2020), kojim se osniva ustanova koja će biti posvećena kulturi sećanja na žrtve i istorijske događaje koji su se desili na prostoru današnjeg Starog sajmišta.

Memorijalni centar "Staro sajmište" će obavljati poslove prikupljanja, sređivanja, čuvanja, izlaganja, održavanja i korišćenja, istraživanja i prezentovanja muzejskih, arhivskih i filmskih dokumenata i predmeta.

Memorijalni centar biće mesto i za obrazovno-vaspitne, naučno-istraživačke i izdavačke poslove kao i organizovanje manifestacija i akcija negovanja sećanja na žrtve i logora Zemun, ali i prolaznog logora "Topovske šupe" na beogradskom trgu Autokomanda.

Zakonom je predviđena eksproprijacija nepokretnosti na prostoru Starog sajmišta za potrebe memorijalnog centra.

Zakonom se predviđa se osnivanje istoimenog centra s ciljem negovanja sećanja na žrtve nacističkog koncentracionog logora na nekadašnjem Beogradskom sajmištu, Jevrejskog logora Zemun i Prihvatnog logora Zemun.

Memorijalni centar obuhvataće odgovarajući prostor na levoj obali Save, odnosno područje nekadašnje Bežanijske bare, uključujući kulturno dobro "Staro sajmište" i njegove zaštićene okoline, kao i odgovarajući prostor Jevrejskog prolaznog logora "Topovske šupe".

Izvor: Vebsajt RTV, 24.02.2020.
Naslov: Redakcija