Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O KLIMATSKIM PROMENAMA: Usvajanje Zakona do sredine 2019. godine


Do sredine 2019. godine planirano je usvajanje Zakona o klimatskim promenama, kojim bi trebalo da bude uspostavljen sistem za ublažavanje klimatskih promena i prilagođavanje na izmenjene klimatske uslove, u skladu sa obavezama u procesu pristupanja EU i obavezama prema Okvirnoj konvenciji UN o promeni klime i Sporazumu iz Pariza, izjavio je Ministar zaštite životne sredine, Goran Trivan.

"Ove godine će biti izrađena i prva nacionalna Strategija borbe protiv klimatskih promena sa akcionim planom, čime je započeto uspostavljanje strateškog i političkog okvira borbe protiv klimatskih promena odnosno niskougljeničnog razvoja na ekonomski isplativ način, u skladu sa politikama EU u oblasti klimatskih promena i obavezama prema Okvirnoj konvenciji UN o promeni klime i Sporazumu iz Pariza", ukazao ministar.

Kako je dodao, u okviru Strategije biće identifikovane prioritetne mere smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte do 2030. i 2050. godine, saopštilo je Ministarstvo zaštite životne sredine.

Trivan je istakao da na planeti Zemlji nema značajnijih tema koje opterećuju čovečanstvo od zaštite životne sredine i borbe protiv klimatskih promena i naglasio spremnost i posvećenost Srbije nacionalnim i međunarodnim ciljevima u borbi protiv klimatskih promena.

Ukazao je i da je Mediteran jedna od oblasti koja se najbrže zagreva na Zemlji.

"Međuvladin panel o promeni klime potvrdio je u svom poslednjem izveštaju da će se mediteranski ekosistemi promeniti u stanje nezabeleženo u poslednjih 10.000 godina, osim ako se porast temperature ne ograniči na 1,5 stepeni Celzijusa. Toplija i sušna leta u južnim zemljama dovešće do češćih suša, šumskih požara i gubitka divljih staništa", rekao je Trivan.

Dodao je i da klimatske promene ozbiljno prete i turističkoj industriji u zemljama tog regiona.

Naveo je da resorno ministarstvo, uz podršku Globalnog fonda za životnu sredinu i Programa UN za razvoj, uspešno realizuje projekat "Lokalni razvoj otporan na klimatske promene" koji ima za cilj borbu protiv klimatskih promena na nivou lokalnih zajednica kroz sprovođenje inovativnih rešenja za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte, uz istovremeno ostvarivanje društvenih, ekonomskih i ekoloških koristi za građane.

Izvor: Vebsajt Danas, 21.02.2019.
Naslov: Redakcija