Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PROBLEM FONDOVA PRIVATNIH UDRUŽENJA ZA POSMRTNU POMOĆ: Više od 2.500 korisnika Udruženja građana za posmrtnu pomoć "Beograd" izgubilo sav uloženi novac, jer je preduzeće - u likvidaciji. Povraćaj novca i putem sudske naplate je neizvestan, s obzirom na to da preduzeće ne poseduje nikakvu imovinu, upozoravaju advokati i upućuju starije na pouzdane i proverene osiguravajuće kuće koje nude slične usluge


Penzioneri, koji su želeli da naslednike oslobode troškova sahrane, uplaćujući novac u fond privatnih udruženja, obeshrabrila je nedavna vest da je više od 2.500 korisnika Udruženja građana za posmrtnu pomoć "Beograd" izgubilo sav uloženi novac, jer je preduzeće - u likvidaciji. Povraćaj novca i putem sudske naplate je neizvestan, upozoravaju advokati i upućuju starije na pouzdane i proverene osiguravajuće kuće koje nude slične usluge.

Nakon smrti člana porodice naslednicima je sigurna samo pomoć, odnosno refundacija troškova sahrane od strane Fonda PIO. Iako iznos varira u odnosu na prosečnu penziju po kvartalima, članovi porodice ili lice zaduženo za sahranu dobiće iznos od oko 35.000 dinara. Procedura podrazumeva podnošenje zahteva za isplatu troškova sahrane u slučaju smrti korisnika sa originalnim računima pogrebnih usluga i troškova. Zahtevi osoba rešavaju se po ubrzanoj proceduri i naknada se isplaćuje u terminima isplate penzije.

Troškovi sahrana u velikom broju gradova premašuju iznos garantovan Fondom PIO, što je penzionere u želji da oslobode naslednike dodatnih troškova navelo na to da sahranu "pokriju sami". Za života. Članarina udruženjima obavezuje ih da će preuzeti sve troškove sahrane. Posle incidenta sa Udruženjem za posmrtnu pomoć "Beograd", postavlja se pitanje ko garantuje da novac neće biti izgubljen.

- Neprestano su nas zvali pre nekoliko godina iz nekog društva za posmrtnu pomoć i zapitkivali da li želimo da unapred pokrijemo troškove sahrane. Navaljivali su dok nismo pristali i već nekoliko godina uplaćujemo neki iznos na godišnjem nivou, otprilike po 2.000 dinara. Kažu, pokriće celu sahranu sa spiskom svih stavki. Sad šta će sa tim biti kada preminemo i da li ćemo ipak biti na trošku dece, niko ne zna - kaže Desanka Stanojević, penzionerka iz Čačka.

U pogrebnim preduzećima pak savetuju građane da, ukoliko već smatraju da će troškovi premašiti sigurnih 35.000 dinara od države, pokucaju na sigurne adrese.

- Postoji mogućnost naplate od odgovarajućih osiguravajućih društava. To su sredstva koja realno mogu da se naplate. Sve ostalo je pod znakom pitanja - uveravaju iz jednog vojvođanskog pogrebnog preduzeća.

Slučaj likvidacije Udruženja za posmrtnu pomoć "Beograd" postavio je pitanje da li je moguće ipak naplatiti uplaćeni novac od propalih udruženja. Advokati upozoravaju i da bi naplata tog novca preko tužbe mogla biti problem, s obzirom na to da preduzeće koje je otišlo u likvidaciju ne poseduje nikakvu imovinu. Naime, problem nastaje ukoliko nema imovine udruženja ili je udruženje ušlo u probleme radnjom ovlašćenog lica tog udruženja.

Izvor: Vebsajt Novosti, K. Malešević, 23.02.2017.
Naslov: Redakcija