Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ODLUKA O JAVNOM LINIJSKOM PREVOZU PUTNIKA NA TERITORIJI GRADA BEOGRADA: Odlukom je predviđeno da kontrolor u gradskom prevozu može i bez prisustva komunalnog policajca, da uruči prekršajni nalog putniku koji nema kartu


Kontrolori Busplusa počeli su da izdaju i prekršajne naloge, i to sa elektronskim potpisom komunalnog policajca.

Kako tvrdi Sandra R., pre par dana tek što je ušla u autobus na liniji 94, kod bolnice "Dragiša Mišović" kontrolori su joj tražili kartu, a pošto nije ni stigla da je očita, zatražili su joj ličnu kartu. Međutim, umesto da je pitaju da li želi da plati doplatnu kartu, dobila je prekršajni nalog na 6.000 dinara i to sa elektronskim potpisom komunalnog policajca!

"Prekršaj je otkriven: Uvidom u službenu evidenciju kontrolora" navedeno je na nalogu koji izgleda poput računa u supermarketu. Tu su i ime, prezime i službeni broj kontrolora, kao i ime i prezime komunalnog policajca koji je na nalog stavio svoj elektronski potpis.

- Redovno plaćam prevoz i ovo je prva kazna koju sam dobila. Zatražili su mi ličnu kartu, a oni su mi dali taj papir na kojem piše da moram da platim 6.000 dinara. Nisu mi ponudili da na licu mesta platim 2.000 dinara - ukazala je ova Beograđanka.

Najave da će kontrolori izdavati prekršaje naloge tako što će podatke o putnicima preko svojih Busplus aparata elektronski slati Komunalnoj policiji postojale su još od septembra prošle godine, kada je usvojena Odluka o izmenama i dopunama Odluke o javnom linijskom prevozu putnika na teritoriji Grada Beograda ("Sl. list grada Beograda", br. 86/2016). Ta odredba Odluke se, međutim, u praksi nije primenjivala, ali čini se da je Sandra R. dobila upravo takvu vrstu kazne!

Na ovaj način, pisanjem prekršajnih naloga, pooštrava se borba protiv švercera. U slučaju da lice zatečeno bez karte odbije da kasnije plati 6.000 dinara, mogao bi da završi čak i u zatvoru! Po Zakonu o prekršajima ("Sl. glasnik RS", br. 65/2013, 13/2016 i 98/2016 - odluka US) sud može kaznu zameniti kaznom zatvora i to što za svakih započetih 1.000 dinara zamenjuje jedan dan zatvora.

Dakle, ako neko ne plati kaznu jer nije imao kartu u vozilima javnog gradskog prevoza, mogao bi da provede i šest dana u zatvoru!

Kontrolori mogu da izdaju doplatnu kartu od 2.000 dinara ili da štampaju prekršajni nalog koji formalno popunjava Komunalna policija. Cena kazne je 6.000 dinara, uz popust za plaćanje u roku od sedam dana.

Izvor: Vebsajt Blic, 24.02.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija