Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O ZAŠTITI PODATAKA O LIČNOSTI: Ministarstvo zdravlja preduzelo mere u cilju kvalitetne zaštite Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema (IZIS) i svih korisnika ovog sistema


Ministarstvo zdravlja je preduzelo mere u cilju kvalitetne zaštite Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema (IZIS) i svih korisnika ovog sistema.

Zamena svih lozinki u IZIS počela je 12. februara 2017. godine, a do sada je završena za oko 50 odsto od svih korisnika u sistemu, a kompletna zamena će biti završena u roku od osam dana, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja.

- Obaveza svakog korisnika IZIS je da bezbedno koristi i čuva svoju lozinku. Struktura sistema lozinki u IZIS-u spada u kategoriju "jakih" lozinki, pa je po samoj definiciji iste veoma teško otkriti. Dodatna mera zaštite je da će sam sistem IZIS zaključati korisnički nalog ako se korisnička lozinka tri puta pogrešno unese - kažu u Ministarstvu.

Kako navode ovlašćena lica Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti su do sada koristila lozinke koje su na osnovu svojih ovlašćenja dobijali od administratora zdravstvenih ustanova, te su administratori bili dužni da nadgledaju da se u što kraćem roku izmene inicijalne lozinke koje su prvobitno dodeljene.

- Preduzete su sve mere da IZIS i korisnici ovog sistema budu što kvalitetnije zaštićeni i do sada nije bilo nikakvih zloupotreba, a stalnim radom i unapređenjem sistema verujemo da će tako biti i ubuduće - naglašavaju u Ministarstvu zdravlja.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti doneo je rešenje kojim je Ministarstvu zdravlja naložio da u roku od osam dana preduzme sve mere za zaštitu podataka o ličnosti koje obrađuje u okviru Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema (IZIS).

Poverenik je saopštio da je u toku nadzora utvrdio da je Ministarstvo zaposlenima u ustanovama gde je uveden IZIS dodelio korisnička imena i lozinke koje su takve da se mogu lako otkriti i dovesti do neovlašćenih pristupa.

Izvor: Vebsajt Blic, 23.02.2017.
Naslov: Redakcija