Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SEDNICA SKUPŠTINE GRADA NOVI SAD: OBRAZOVANJE RADNE GRUPE ZA SAGLEDAVANJE ČINJENIČNOG STANJA JKP INFORMATIKA NA OSNOVU IZVEŠTAJA DRI


Sednica Skupstine grada Novi Sad koja je zakazana na inicijativu odborničkih grupa DS, LSV i SRS završena je samo za nekoliko minuta nakon početka jer većina odbornika nije prihvatila predloženi dnevni red.

Sednicu gradskog parlamenta iniciralo je 26 odbornika opozicije, a na dnevnom redu trebalo je da budu samo dve tačke.

Jedna je utvrđivanje odgovornosti direktora JKP "Informatika" Novi Sad i obrazovanje radne grupe za sagledavanje činjeničnog i pravnog stanja u tom preduzeću povodom izveštaja DRI za 2013. godinu, a druga je predlog o razrešenju direktora tog preduzeća.

Za predloženi dnevni red glasalo je 17 odbornika, protiv je bilo 44, dok 12 odbornika nije učestvovalo u glasanju.

Kako su juče navele u saopštenju, Državna revizorska institucija analizirala je i ustanovila brojne nepravilnosti u poslovanju "Informatike".

Gradonačelnik Novog Sada je uoči početka sednice Skupštine Grada Novog Sada rekao je novinarima da je opozicija podnela legitiman predlog u skladu sa Poslovnikom gradske skupštine i da niko nije zaštićen od odgovornosti.

On je dodao da će za njega biti jako zanimljivo da vidi završni račun, odnosno izveštaj o poslovanju za sva javno - komunalna preduzeća u gradu za 2014. godinu, koji će se, kako je kazao, vrlo brzo naći pred odbornicima gradskog parlamenta.

Vučević je naglasio da činjenica da je državni revizor izvršio kontrolu poslovanja JP "Informatika" pokazuje da institucije u Srbiji rade slobodno, da je sve dostupno i transparentno i da nema prikrivanja bilo kakvih podataka i činjenica, što je, kako je naglasio, izuzetno važno u procesu demokratizacije celog našeg društva.

Po Vučevićevim rečima "sazrela je situacija" da pored šest javnih preduzeća koja su pod nadzorom Gradskog veća, pod taj nadzor uđu i sva ostala gradska preduzeća kako bi se izvršila još pažljivija kontrola njihovog poslovanja.

"I sama Državna revizorska institucija kaže da postoje sistemski problemi neusaglašenosti njihove metodologije rada sa zakonima u Srbiji", rekao je Parović dodajući da i "sama DRI najavljuje da će predložiti Republičkoj vladi da neke zakone izmeni kako bi se te nepravilnosti izbegle".

Izvor: Tanjug

Ako Vam je ova vest privukla pažnju - podelite je: