Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

IZMENE I DOPUNE ZAKONA O ZAŠTITI OD POŽARA: Preduzetnici smatraju da i dalje postoje mnoge nedoumice u primeni


Takozvani "Tamarin zakon", odnosno izmene i dopune Zakona o zaštiti od požara koji je na snazi od 2009, usvojene su prošle nedelje u Skupštini Srbije.

One bi trebalo da značajno poboljšaju bezbednosne standarde u oblasti protivpožarne zaštite i isprave mnoge propuste.

Pojačane inspekcijske kontrole naterale su vlasnike pojedinih lokala da ispune sve propisane uslove protivpožarne zaštite. Problem je što ni do danas nije najjasnije šta to podrazumeva, kaže Dragan Stanojević iz Udruženja ugostitelja. Godinama se zalažemo da se uvede red u tu oblast i pooštre uslovi za otvaranje lokala, ali i posle „Tamarinog zakona“ ostaje mnogo nedoumica, kaže Stanojević.

Npr, ono što je standard u protivpožarnoj zaštiti u Evropi, da se vrata lokala otvaraju ka spolja da ne bi došlo do zagušenja u kriznim situacijama, kod nas ne postoji. Sva vrata otvaraju se unutra, a za ona koja su „ka spolja“, komunalna inspekcija piše kaznu za zauzeće javne površine.

Velika  promena trebalo bi da bude pooštravanje procedure za otvaranje kafića, ali i tu se nije ništa promenilo, misli Dragan Stanojević. Kao i pre, za otvaranje lokala, dovoljno je da se registrujete u APR-u, jedino što sada morate pribaviti i potvrdu Mupa o ispunjenosti protivpožarnih uslova.

Najveći izazov za implementaciju Tamarinog zakona se nazire: Kako naterati Državu da poštuje svoje obaveze!?

Izvor: Tanjug

Ako Vam je ova vest privukla pažnju - podelite je: