Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

SVETSKA BANKA ODOBRILA KREDITE SRBIJI ZA ZDRAVSTVO I OSIGURANJE DEPOZITA


Svetska banka  odobrila je Srbiji 40 miliona američkih dolara za drugi projekat u oblasti zdravstva, kao i 200 miliona dolara za projekat jačanja osiguranja depozita, saopšteno je danas iz te banke. 

Drugi projekat u oblasti zdravstva ima za cilj unapređenje efikasnosti i kvaliteta javnog zdravstvenog sistema u Srbiji, dok Projekat jačanja osiguranja depozita za cilj ima jačanje finansijskog i institucionalnog kapaciteta Fonda za osiguranje depozita (AOD).

Ukupni izdaci za zdravstvo u Srbiji iznose oko 10,4 odsto BDP-a. Od ključne je važnosti da Srbija poveća produktivnost troškova za zdravstvo, naročito s obzirom na kontekst fiskalnih ograničenja i povećane potrebe populacije koja stari za zdravstvenom zaštitom, navodi se u saopštenju SB.

"Drugi projekat za zdravstvo u Srbiji podržaće unapređenje finansiranja zdravstvene zaštite i efikasnosti javne nabavke lekova i medicinskih proizvoda", kaže šef Kancelarije SB u Srbiji, Toni Verheijen.

Centralizovana javna nabavka je, prema njegovim rečima, kao pilot projekat bila sprovedena za trećinu lekova koji se koriste u javnom zdravstvenom sistemu, što je smanjilo trošak za 25 miliona evra za 2014. godinu.

"Stanovništvo sa nižim primanjima imaće koristi od takve efikasnosti jer nemaju mogućnost da se leče van javnog zdravstvenog sistema", naveo je on.

Projekat jačanja osiguranja depozita Rezerve AOD-a potrošene su usled rešavanja nekoliko propalih banaka, pa je 200 miliona američkih dolara namenjeno punjenju rezervi. AOD pokriva depozite u iznosu do 50.000 evra u slučaju propadanja banke.

Smanjenje rezervi tog Fonda stvara rizik za srpski finansijski sistem zbog mogućnosti da nedostaju adekvatna sredstva za pokriće osiguranih depozita. Propadanje banaka, čak i malih, može da poljulja poverenje u celokupan bankarski sistem ukoliko deponenti izgube poverenje u sigurnost svojih depozita.

Pristup kreditima i dalje predstavlja značajan problem u Srbiji, budući da rast kredita bitno zaostaje za onim pre globalne finansijske krize 2008. Istraživanja pokazuju da povećanje poverenja u finansijski sistem može dovesti do povećanja domaće štednje koja se može upotrebiti u produktivnije svrhe, a što, opet, vodi povećanju privrednog rasta i otvaranju radnih mesta.

Značajna pomoć se obezbeđuje i za jačanje institucionalnih i tehničkih kapaciteta Fonda za osiguranje depozita, navodi se u saopštenju SB.

Izvor: Tanjug