Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O SOCIJALNOJ KARTI: Cilj Zakona je unapređenje kontrole socijalnih davanja, što treba da rezultira i boljom i poštenijom raspodelom novca za najugroženije


Dugo očekivani Predlog zakona o socijalnoj karti, koji bi državi trebalo da omogući uvid u sve podatke o imovinskom i finansijskom statusu građana, u četvrtak je utvrdila Vlada Republike Srbije, a vrlo brzo naći će se i pred poslanicima parlamenta.

Donošenje ovog zakona, na koji se čeka više od 30 godina, jedan je od prioriteta Vlade, a njegov cilj je unapređenje kontrole socijalnih davanja, što treba da rezultira i boljom i poštenijom raspodelom novca za najugroženije.

Za građane to znači da će se svaka promena u njihovom socijalnom, finansijskom i imovinskom statusu automatski registrovati i da više neće morati da obilaze po 15 šaltera, kako bi ostvarili neko pravo iz oblasti socijalne zaštite, recimo pravo na dečji dodatak. Drugim rečima, ovaj propis bi trebalo da spreči zloupotrebu, ali i da utiče na državu da urgentno pruži pomoć kada je potrebna.

- Cilj uspostavljanja registra socijalne karte je postojanje centralizovane evidencije u elektronskom obliku, koja sadrži tačne i ažurne podatke o socijalno-ekonomskom statusu ugroženih građana. To se odnosi i na članove njihovih porodica što državi omogućava da lakše barata ovim podacima kako bi bilo jednostavnije ostvarivanje prava i usluga iz oblasti socijalne zaštite - kažu u Ministarstvu rada.

Uvođenjem ovog sistema biće omogućeno da građani koji su u najtežem ekonomskom položaju budu vidljiviji u sistemu, kako bi blagovremeno i efektivno ostvarili prava na potrebnu podršku.

Manjkavosti zakonskih rešenja koja su sada na snazi ogledaju se, primera radi, i u tome što je prethodnih decenija za mnoge višak stambenog prostora i zemljišta, nego što zakon propisuje kao uslov za socijalnu pomoć, bila najveća prepreka da se dođe do tog prava.

Česta primedba bila je i da pomoć ne stiže uvek u prave ruke. Usvajanjem ovog zakona socijalna pomoć bi trebalo automatski da se dobije bez podnošenja zahteva, obimne dokumentacije i čekanja u redovima.

Kako je najavljivao bivši ministar za rad Zoran Đorđević, u vreme čijeg mandata je zakon i pripreman, neće moći bilo ko, čak ni ministar, da pristupa svim podacima, već će do nadležnih stizati samo ukršteni podaci, koji će davati elemente za donošenje raznih odluka. Koliki će biti iznos socijalne pomoći, da li će neko dobijati pravo na neku finansijsku podršku na osnovu drugih zakona, da li postoji zloupotreba, da li postoje povezane osobe i slično. Sve ovo je prema sadašnjim propisima teško dokazivo, ali nadležni obećavaju da će se stvari promeniti.

Zakon o socijalnim kartama biće i zeleno svetlo za ukrštanje baza podataka Ministarstva i drugih institucija. A da li ćemo uz njega dobiti sistem socijalne zaštite kao u Danskoj, po ugledu na koju su i rađene socijalne karte, videćemo već od naredne godine.

Izvor: Vebsajt Novosti, J. Ž. S., 22.01.2021.
Naslov: Redakcija