Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O TRGOVINI: Razmatra se mogućnost uvođenja jedne ili dve neradne nedelje mesečno. Model koji bude usvojen važiće za sve trgovce - domaće i strane


Srbija je još daleko od svake neradne nedelje u mesecu, ali ne i od mogućnosti da trgovci ne rade jednu ili dve nedelje. Ovo je, naime, jedna od pregovaračkih opcija između sindikata i resornog ministarstva, a koja ima velike šanse. "Zatvorenom" nedeljom, praktično, bi bile otvorene samo dežurne prodavnice.

Da postoje dobre šanse da trgovci u Srbiji uskoro dobiju najmanje jednu ili dve slobodne nedelje mesečno, do konačnog uvođenja nedelja kao neradnog dana, potvrdila je Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS).

Ona kaže da su sindikati imali "jedan dobar sastanak" sa ministrom Rasimom Ljajićem i ocenjuje da su u ministarstvu trgovine veoma spremni da izađu u susret zahtevima sindikata na određeni način.

"Ministarstvo bi početkom februara trebalo da izađe sa svojim stavom i tada ćemo znati da li će prodavnice u startu biti zatvorene prve nedelje u mesecu, ili prve i poslednje, a postoje i još neke moguće opcije. U svakom slučaju, model koji bude usvojen važiće za sve trgovce - domaće i strane", objašnjava Ranka Savić.

Više mogućih rešenja je u opticaju, a radna grupa koju je formiralo ministarstvo trenutno sprovodi anketu među trgovcima, potrošačima, dobavljačima, poslodavcima i svim ostalim učesnicima u lancu maloprodaje, kako bi došla do optimalnog modela.

I Zoran Stojiljković, predsednik UGS "Nezavisnost", potvrdio je da postoje različite opcije, ali da još uvek nisu pripremljeni konkretni modeli.

"Orijentacija na neradnu nedelju je u osnovi dobra, pod uslovom da se obezbedi rad vitalnih službi, i trgovinska i prodajna mreža sa nekim dežurnim prodavnicama, imajući u vidu i da su istraživanja u regionu pokazala da u tom slučaju dosta pada promet", ističe naš sagovornik.

On kaže da treba kreirati kompromisno rešenje koje će uskladiti interese radnika, potrebe građana i poslovne zajednice.

Ranka Savić napominje da su se domaći trgovački lanci već saglasili sa predloženom inicijativom o neradnoj nedelji, uz insistiranje da odluka bude primenjena na sve učesnike na tržištu.

Ona najavljuje da će sindikati imati sastanke i sa dva velika strana trgovca koja posluju u Srbiji, kako bi uskladili svoje stavove.

"Veliki sam optimista i mislim da trgovci neće toliko osetiti ovaj neradni dan, kao i da neće biti razloga za otpuštanje radnika. Tim pre što većina ima problem sa radnom snagom, pa im novo radno vreme odgovara, prema njihovim rečima, da reorganizuju zaposlene", ističe Ranka Savić.

U trgovini u Srbiji ima oko 200.000 zaposlenih, 70 odsto su žene. U tom sektoru plate su niže i do 30 odsto od republičkog proseka.

Evropska unija prepustila je zemljama članicama da radno vreme prodavnica urede na osnovu svojih tradicionalnih, kulturnih i verskih potreba. Tako su vrata trgovina za potrošače nedeljom zatvorena u devet država, među kojima su Francuska, Nemačka, Austrija i Poljska.

Prestonica Austrije je poznata po tome da je nedeljom sve zatvoreno. U Sloveniji radnje takođe ne rade poslednjeg dana u sedmici i tokom praznika. Neradna nedelja nedavno je uvedena i u Crnoj Gori.

Izvor: Vebsajt Blic, M. Andrejić, 22.01.2020.
Naslov: Redakcija