Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POVERENIK ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI: U prvih deset meseci 2016. godine Povereniku upućeno 270 žalbi u vezi sa pristupom informacijama o stanju životne sredine. Polovina tih žalbi je podneta zbog "ćutanja uprave"


Napredak Srbije u pregovorima sa EU u okviru Poglavlja 27 - Zaštita životne sredine u 2016. godini je bio usporen zbog izostanka zakonodavnih aktivnosti usled izbora, ali su uprkos tome uočeni pozitivni koraci poput formiranja Zelenog fonda, saopštila je Koalicija 27.

Direktorka Mladih istraživača Srbije Tanja Petrović, predstavljajući izveštaj te koalicije o napretku Srbije, podseća da nije bilo održivog sistema finansiranja zaštite životne sredine od 2012. godine, kada je ukinut Fond za zaštitu životne sredine, i da formiranje Zelenog fonda predstavlja korak napred.

Među izazovima je navela to što Fond još uvek nije operativan, a postavilo se i pitanje da li će sva sredstva iz donacija ili taksi, koja se budu slila u taj fond, biti iskorišćena za zaštitu životne sredine.

Petrović je istakla da je ohrabrujuće to što je interesovanje građana za stanje životne sredine u porastu.

Prema njenim rečima, u prvih deset meseci 2016. godine Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti je dobio 270 žalbi u vezi sa pristupom informacijama o stanju životne sredine.

Kako je rekla, polovina tih žalbi je podneta zbog takozvanog ćutanja uprave.

- Ohrabrujuće je da građani postaju svesni mogućnosti korišćenja formalnih kanala kojima mogu da dođu do informacije i ostvare nekakav pritisak koji može dovesti do izvesnih promena - rekla je Petrović.

Kako kaže, civilno društvo izražava spremnost da aktivno podrži pregovarački proces sa znanjima i kapacitetima kako bi se očuvala priroda i zdravija životna sredina.

Petrović je govoreći o izazovima ukazala da je Evropska agencija za životnu sredinu saopštila da je vazduh u Srbiji među najzagađenijim u Evropi, te da je Svetska zdravstvena organizacija procenila da ekonomski troškovi zbog preuranjenih smrtnih slučajeva, koji su rezultat zagađenja vazduha iznose 33,5 odsto BDP-a.

Takođe, dodala je da ne postoji integrisan sistem upravljanja vodama, te da je na sektor voda iz državnog budžeta usmereno 0,2 odsto što je manje nego 2015. godine.

Izvor: Vebsajt Blic, 26.01.2017.
Naslov: Redakcija