Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

USPEŠNO STARTOVAO SISTEM ELEKTRONSKOG PODNOŠENJA TRANZITNE DEKLARACIJE


Uprava carina finansija Srbije je saopštila da je uspešno počela primenu novog kompjuterizovanog sistema te se u redovnom postupku u tranzitu koristi elektronska umesto papirne deklaracije.

Sve carinske ispostave uključene su u sistem NCTS i trenutno ukupno 30 špedicija elektronski podnosi tranzitne deklaracije, dok je još 70 dobilo odobrenje za elektronsku komunikaciju sa Upravom carina i pitanje je trenutka kada će se uključiti u novi sistem.

- Realna su očekivanja da se uspešnom implementacijom NCTS poveća konkurentnost Koridora 10 u odnosu na ostale koridore u regionu, a samim tim ostvari i veći profit od tranzita kao važne privredne delatnosti - ističe se u saopštenju.

Uprava carina Srbije naglašava da je preduzela sve mere predostrožnosti kako bi sprečila eventualne zastoje na granici i podseća da je poučena iskustvom susednih zemalja koje su morale da počnu da primenjuju novi kompjuterizovani sistem kao preduslov za priključenje EU.

U saopštenju se podseća da je Uprava carina tokom četiri meseca pilot faze projekta ponudila svaku vrstu podrške privredi za korišćenje NCTS-a kroz edukaciju za špedicije i transportere, besplatnu aplikaciju za mala i srednja preduzeća, kao i "help desk" servis koji je moguće kontaktirati za sva pitanja u vezi sa primenom novog sistema. 

Izvor: Vebsajt Uprave carina, 26.01.2015.