Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NOVI INSTRUMENT PLAĆANJA U MEĐUNARODNOM POSLOVANJU - PLATNA OBLIGACIJA BANKE


U Privrednoj komori Srbije (PKS) održan je jednodnevni seminar - Jednoobrazna pravila za platne obligacije banke, na kome je predstavnicima bankarskog sektora i privrede predstavljen najnoviji proizvod Međunarodne trgovinske komore (MTK) iz Pariza i trendovi u međunarodnom poslovanju. Platna obligacija banke je novi instrument plaćanja u međunarodnom poslovanju koji omogućava da se ublaže rizici vezani za naplatu izvezene robe i usluge.

Jednoobrazna pravila za platne obligacije banke su standard 21 veka koji u mnogome olakšava međunarodnu trgovinu i ublažava rizike u korist kupca i prodavca, rekla je Dragana Muždalo, sekretar Odbora PKS za ekonomske odnose sa inostranstvom.

Platne obligacije banke omogućavaju fleksibilne finansijske propozicije kroz vezano finansiranje. Benefiti tog instrumenta uključuju brzinu, pouzdanost, lagodnost, smanjenje troškova uvoznika i izvoznika i povećanje efikasnosti, unapređenje upravljanja rizikom, sigurnost plaćanja. Banke u svetu su prihvatile ovaj instrument kao pogodan za finansiranje trgovine. Banke su obavezne da primenjuju jednoobrazna pravila za platne obligacije banaka (URBPO). Način primene ovih pravila obrazložila je Cveta Anđelković, ekspert za instrumente plaćanja i obezbeđenje u međunarodnom poslovanju.

Seminar u organizuje Nacionalnog odbora MTK Srbije i PKS bio je namenjen svima koji se na bilo koji način bave međunarodnom trgovinom. Predavač je naš ekspert za instrumente plaćanja i obezbeđenje u međunarodnom poslovanju Cveta Anđelković.

Izvor: Vebsajt Privredne komore Srbije, 26.1.2014.