Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UREDBA EU O ZAŠTITI OD BILJNIH ŠTETOČINA: Sve vrste regulisanog bilja i biljnih proizvoda uključujući i plodove voća i povrća u ličnom prtljagu putnika zabranjeni su za unošenje na teritoriju EU, osim ako je za njih izdat fitosanitarni sertifikat. Navedena mera zabrana odnosi se na bilje i biljne proizvode poreklom iz svih trećih zemalja


U skladu sa novim EU propisima koji uspostavljaju novi režim zdravlja bilja u EU (EU Uredba 2016/2031 i EU Uredba 2019/2072) koji su stupili na snagu 14. decembra 2019. godine sve vrste regulisanog bilja i biljnih proizvoda uključujući i plodove voća i povrća u ličnom prtljagu putnika zabranjeni su za unošenje na teritoriju EU, osim ako je za njih izdat fitosanitarni sertifikat. Navedena mera zabrana odnosi se na bilje i biljne proizvode poreklom iz svih trećih zemalja.

Za sada bez fitosertifikata mogu se unositi samo plodovi banane, ananasa, kokosa, urmi i malajskog drveta Durio zibethinus.

U navedenim propisima je precizirano da se neće odnositi na male količine bilja i biljnih proizvoda koje EK bude utvrdila u skladu sa posebnim procedurama.

Povodom tumačenja i primene novih propisa, oglasilo se i Ministarstvo poljoprivrede Mađarske saopštenjem od 18.12.2019. godine da je Odlukom nadležnih organa Republike Mađarske odlučeno da za unošenje voća i povrća u ličnom prtljagu u količini do 5 kg nije potreban fitosanitarni sertifikat. Mera se odnosi samo na robu koja stiže u putničkom prtljagu i samo na graničnim prelazima u Mađarskoj dok Komisija ne utvrdi odgovarajući prag za male pošiljke bilja i biljnih proizvoda.

Do donošenja novih EU propisa koji će definisati izuzeća u skladu sa procenjenim rizikom u pogledu "malih količina" Ministarstvo poljoprivrede moli građane da poštuju ovu odluku EK prilikom prelaska granice sa drugim zemljama EU.

Fitosanitarne preglede pošiljaka bilja i biljnih proizvoda i izdavanje fitosanitarnih sertifikata na području Republike Srbije obavljaju Poljoprivredne stručne i savetodavne službe (PSSS), po zahtevu stranki.

U slučaju potrebe izdavanja fitosanitarnih sertifikata fizičkim licima građani se mogu obratiti najbližoj poljoprivrednoj službi.

Preuzmite:

Izvor: Vebsajt Ministarstvo poljoprivrede, 20.12.2019.
Naslov: Redakcija