Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRAVILNIK O POSTUPKU DOBROVOLJNOG NAMIRENJA NOVČANOG POTRAŽIVANJA PRE POKRETANJA IZVRŠNOG POSTUPKA: Od 1. januara 2020. godine predviđeno dobrovoljno namirenje duga uz posredstvo izvršitelja. Inicijativa mora da potekne od poverioca, a rok za sprovođenje ovog postupka je ograničen na 60 dana


Vlada Republike Srbije donela je Pravilnik o postupku dobrovoljnog namirenja novčanog potraživanja pre pokretanja izvršnog postupka ("Sl. glasnik RS", br. 90/2019 - dalje: Pravilnik), u kom će javni izvršitelji posredovati između dužnika i poverilaca o naplati dugova.

Prema Pravilniku poverilac javnom izvršitelju podnosi predlog za dobrovoljno namirenje, a nakon pokretanja postupka izvršitelj o predlogu obaveštava dužnika.

Izvršitelj posreduje u komunikaciji dužnika i poverioca, a može organizovati i zajedničke sastanke sa obojicom. Ako se dužnik i poverilac dogovore, postupak se okončava sporazumom koji obe strane potpisuju.

Pravilnik stupa na snagu od 1. januara 2020. godine. Dobrovoljno namirenje predviđeno je Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o izvršenju i obezbeđenju ("Sl. glasnik RS", br. 54/2019) koji je usvojen ove godine.

Prema Zakonu, izvršitelj "poučava izvršnog dužnika o pogodnostima dobrovoljnog namirenja novčanog potraživanja pre pokretanja izvršnog postupka".

Rok u kom dve strane moraju da se dogovore je 60 dana, ili se postupak smatra neuspešnim.

U slučaju da potraživanje iz izvršne ili verodostojne isprave bude dobrovoljno namireno u celini ili delimično, kao i u slučaju zaključenja sporazuma između izvršnog poverioca i izvršnog dužnika, javni izvršitelj ima pravo na naknadu u skladu sa Javnoizvršiteljskom tarifom  ("Sl. glasnik RS", br. 59/2016).

Ona će padati na teret izvršnog dužnika, ali izvršitelji tvrde da bi troškovi trebalo da budu znatno manji jer se neće pokretati izvršni postupak.

Izvor: Vebsajt RTV, 24.12.2019.
Naslov: Redakcija