Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ELEKTRONSKIM MEDIJIMA: Građani, predlagači zakona, traže da se ograniče rijaliti programi, da se uvede pola sata programa kulture za decu i maloletne, te smenu svih članovi Saveta REM-a


Predstavnici Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti zatražili su od poslanika Narodne skupštine Republike Srbije da se opredele da li podržavaju Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o elektronskim medijima, kojim se traži ograničavanje rijaliti programa.

Takođe, oni su pitali da li podržavaju smenjivanje svih članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) zbog promovisanja nasilja, govora mržnje i pornografije, ili su protiv toga, odnosno "saučesnici su nasilja".

Predsednik tog udruženja Savo Manojlović je podsetio da je Predlog zakona dostavljen Narodnoj skupštini 11. decembra uz potpise podrške 36.000 građana.

Naveo je da tim zakonom građani traže da se ograniči rijaliti program i uvede pola sata programa kulture za decu i maloletne, i da se smene svi članovi Saveta REM-a.

Oni su za poslanike pripremili anketu kojom su tražili da se izjasne da li su za taj zakon ili, kako je pisalo u anketi, ne žele da glasaju za Predlog zakona koji su predložili građani, čime "postaju saučesnici REM-a u nepostupanju kojim bi se sprečilo izvršavanje krivičnih dela".

Manojlović je rekao da posle svedočenja jedne učesnice rijalitija o torturi, nanošenju povreda, protivpravnom lišavanju slobode, seksualnom zlostavljanju, smatraju da je jedino razumno rešenje usvajanja Predloga zakona i smenjivanje svih članova Saveta REM-a.

Podsetio je da su prošle godine zbog nasilja REM-u podneli više prijava od kojih nijedna nije procesurina, te je REM samim tim "dozvolio ne samo promovisanje nasilja, nego i vršenje više krivičnih dela zbog čega Udruženje očekuje reakciju tužilaštva".

Izvor: Vebsajt Danas, 23.12.2019.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija