Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PROCENA VREDNOSTI DOMAĆEG IT TRŽIŠTA U 2018. GODINI OKO 522,7 MILIONA EVRA


Državna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić, saopštila je da se vrednost domaćeg IT tržišta u 2018. godini procenjuje na oko 522,7 miliona evra, što predstavlja ukupan rast u odnosu na prošlu godinu od osam odsto.

Matić je navela da se očekuje da najveći rast ima tržište IT usluga, oko 13,5 odsto, sledi tržište paketnog softvera, približno 10,4 odsto, i isporuke IT opreme, oko 2,6 odsto.

Državna sekretarka je najavila i da se, prema dosadašnjim trendovima, za 2018. godinu očekuje povećanje dodatne vrednosti koju su ostvarila IT preduzeća na 2,4 odsto BDP-a.

Ona je podsetila na to da su u 2017. ta preduzeća ostvarila ukupno 804,2 miliona evra dodatne vrednosti, odnosno 2,3 odsto srpskog BDP-a, što je bilo povećanje u odnosu na godinu ranije, kada je ta vrednost iznosila 2,1 odsto BDP-a.

Radi nastavka ubrzanja razvoja IT tržišta i IT industrije u Srbiji, potrebna je ekonomska i politička stabilnost, budući da IT prožima sve oblasti, počev od privrede, zdravstva, obrazovanja, poručila je Matić.

Ona je ukazala na ključni značaj ulaganja u ovaj sektor, koja su, kako je dodala, trenutno nedovoljna i iznose 75 evra po stanovniku.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 25.12.2018.
Naslov: Redakcija