Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDSTAVLJENI REZULTATI RADA MINISTARSTVA RADA: Jedan od prioriteta rada za sledeću godinu jeste i reorganizacija centara za socijali rad


Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Zoran Đorđević, predstavio je rezultate rada ministarstva na čijem je čelu i najavio planove i projekte koji će se realizovati u narednoj godini, kako bi Srbija napredovala u svakom pogledu.

Đorđević je izrazio zahvalnost svima u Ministarstvu, kao i drugim institucijama i nevladinim organizacijama koje su učestvovale u mnogobrojnim projektima i svojim radom pomogli u ostvarenju postavljenih ciljeva, i istakao da sigurno bez zalaganja svakog od njih ni rezultati ne bi bili ovako uspešni.

Jedan od najvažnijih realizovanih projekata tokom prethodne godine, prema rečima ministra, je “Reci NE radu na crno”, koji je od početka realizacije dao dobre rezultate u borbi protiv sive ekonomije.

Pored ovog projekta, uspešno je završena i prva faza u okviru projekta izrade Socijalnih karata, koji će doprineti da naši građani lakše i brže dolaze do ostvarivanja svojih prava, istakao je Đorđević.

Prema rečima ministra, ono o čemu se mnogo govori jeste uvođenje nacionalnog SOS telefona, šestog po redu, koji će biti finansiran i u potpunosti kontrolisan od strane države, a njegovo uvođenje se očekuje do kraja godine.

Takođe, jedan od prioriteta rada za sledeću godinu jeste i reorganizacija centara za socijali rad, istakao je on, podsetivši na to da je početkom tekuće godine Ministarstvo krenulo i u sistematizaciju radnih mesta.

“Analizom poslovnih procesa želimo da vidimo kako funkcioniše Ministarstvo, da uvedemo nova radna mesta, kao i da mladim ljudima pružimo priliku da rade u Ministarstvu, usavršavaju se i napreduju. Od 1. januara, stupanjem na snagu Uredbe koju donosi Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, bićemo prvo Ministarstvo koje će imati izrađena radna mesta po kompetencijama”, rekao je ministar.

On je napomenuo i da će od početka sledeće godine, krenuti sa radom i novi sajt Ministarstva, koji će biti prilagođen osobama sa invaliditetom.

Đorđević je posebno istakao i blisku saradnju sa SES-om, izrazivši uverenje da će se saradnja sa njima dodatno unaprediti u narednom periodu i da će se povećati broj lokalnih socijalno - ekonomskih saveta.

Projekat “Jednaki”, ministar je izdvojio kao veliki uspeh kada je u pitanju rad Sektora za zaštitu osoba sa invaliditetom, za koji se nada da će trajati godinama.

On je poručio da će pažnja prema osobama sa invaliditetom, rekonstrukcija objekata i briga o deci i najstarijim sugrađanima naše zemlje ostati prioritet rada Ministarstva i u narednom periodu.

Đorđević je na konferenciji za novinare izneo podatak da je ove godine obavljeno 38 odsto više inspekcijskih nadzora nego 2017. godine, a da je zatečeno manje radnika "na crno".

Ove godine su, kako je naglasio, obavljena 63.232 inspekcijska nadzora, a zatečena su 15.772 radnika "na crno", odnosno 17 odsto manje nego prošle godine.

To je efekat kampanje “Reci ne radu na crno”, koju je sprovodilo Mnistarstvo i toga što su radnici prepoznali našu borbu. Manje je zatečenih radnika na crno, ali to i dalje nije zadovoljavajuće, rekao je on i izrazio uverenje da će sledeće godine biti ostvareni još bolji rezulatati na tom planu.

On je precizirao da su ove godine podnete 5.972 prekršajne prijave, što je 124 odsto više, kao i 34 krivične prijave, odnosno deset odsto više nego prošle godine.

Prema njegovim rečima, utvrđeno je 865 neregistrovanih objekata, što je porast u odnosu na 2017. godinu od 18 procenata, i doneto 780 rešenja o zabrani rada.

Ministar je naveo podatak da je od početka godine zabeležena 21 smrt na radu, 697 teških povreda, 55 lakših povreda i 19 kolektivnih povreda na radu, dodavši da je izvršeno 813 inspekcijskih nadzora povodom povreda na radu, da je podnet 1.341 zahtev za pokretanje prekršajnog postupka iz oblasti bezbednosti na radu, kao i 34 krivične prijave.

On je, povodom novog zakona u Nemačkoj koji će olakšati zapošljavanje građana drugih država, među njima i Srbije u toj zemlji, najavio da će od 1. januara sledeće godine biti formiran tim najeminentnijih stručnjaka koji bi trebalo da pomogne Vladi da osmisli mere, čiji cilj je da mladi ostanu u zemlji, ali i da se oni koji su otišli, vrate u Srbiju, u kojoj će imati bolje uslove za život i rad.

“Nećemo sedeti skrštenih ruku. Od 1. januara ćemo oformiti tim, sastavljen od najmerodavnijih ljudi u državi - od SANU, fakulteta, univerziteta, nevladinih organizacija, NALED-a, sindikata i Unije poslodavaca koji će se baviti ovom problematikom”, poručio je Đorđević.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 25.12.2018.
Naslov: Redakcija