Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ODLUKA O IZMENAMA I DOPUNI ODLUKE O MERAMA ZA OČUVANJE I JAČANJE STABILNOSTI FINANSIJSKOG SISTEMA: NBS dozvolila bankama da finansiraju 90 odsto kredita


Narodna banka Srbije (NBS) donela je Odluku o izmenama i dopuni odluke o merama za očuvanje i jačanje stabilnosti finansijskog sistema ("Sl. glasnik RS", br. 114/2017) kojom se omogućava da zaposleni u sektoru bezbednosti, koji se odluče da kupe stan kreditom, banke u Srbiji mogu da finansiraju uzeti kredit do 90 procenata njegove vrednosti.

"Idući u susret najavljenoj odluci Vlade da finansira stambenu izgradnju određenih kategorija fizičkih lica pre svega onih koji su, smatra se, ugroženiji, a nalaze se u sektoru bezbednosti mi smo 18. decembra 2017. godine doneli odluku gde smo omogućili da učešće za kredit bude niže od uobičajenog, odnosno da može banka da finansira kreditom ne dosadašnjih 80 procenata kredita već 90 procenata kredita", kaže guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

Ta vrsta mere, kaže Tabaković, nije neuobičajena ni u Evropskoj uniji.

"Svi imaju običaj da podržavaju kategorije čiju sigurnost žele da finansiraju na način kako smo to i mi uradili. Mi smo želeli da Vladi olakšamo i da banke pripremimo da i one izađu u susret ovoj i ovakvoj Odluci i da ne reagujemo sporo čekajući da se donese regulativa", izjavila je Tabaković.

Izvor: Vebsajt Dnevnik, 22.12.2017.
Naslov: Redakcija