Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ODLUKA O VISINI, NAČINU I ROKOVIMA PLAĆANJA JEDINSTVENE ČLANARINE I FINANSIRANJU PRIVREDNE KOMORE SRBIJE U 2018. GODINI: Nova skala za obračun članarine u PKS, pa će iznos mesečne obaveze zavisiti od kategorizacije, a ne samo od poslovnog prihoda. Plaćanja će biti oslobođene firme koje su imale prihod ispod 20 miliona dinara, kao i novoosnovane u prvoj godini rada


Model prema kome će firme u 2018. godini plaćati članarinu Privrednoj komori Srbije promenjen je tako što je unutar sistema napravljena preraspodela, pa će iznos mesečne obaveze zavisiti od kategorizacije, a ne samo od poslovnog prihoda.

Iako je u nekim medijima najavljeno da će to uvećati iznos koji privreda uplaćuje na ime obavezne članarine ovoj asocijaciji, u komori to demantuju.

- Nema govora o povećanju opterećenja za privredu. Samo smo na zahtev samih privrednika i u konsultacijama sa hiljade kompanija, koje su trajale tokom cele godine, uvažavajući njihove predloge, doterali postojeći sistem obračuna, otklonili neke nedostatke sada važeće metodologije, učinili je pravednijom i napravili ravnomerniju raspodelu tereta - kaže predsednik PKS-a, Marko Čadež.

On dodaje da su uz postojeći kriterijum - poslovni prihod, uvažena još dva - i broj zaposlenih i vrednost imovine.

- Kompanije su razvrstane prema Zakonu o računovodstvu ("Sl. glasnik RS", br. 62/2013) na mikro, male, srednje i velike. Sve zajedno obezbedilo je da ubuduće više članica plaća najmanje mesečne iznose od 600 dinara i niže, zavisno od ukupnog prihoda za 2016. godinu. Tako će nekima obaveza biti znatno manja i od 300 dinara, koliko je bila u ovoj godini, a nikome veća od 185.000 dinara, koliko je iznosila najveća članarina. Svoje doprinose u komorski budžet, inače manji nego ranije, umesto 30.000 kompanija, sada će uplaćivati oko 90.000 članica - kaže Čadež i naglašava da je to usaglašen stav i malih i velikih u odluci koje su doneli sami privrednici na Skupštini Privredne komore Srbije.

Prema novoj Odluci o visini, načinu i rokovima plaćanja jedinstvene članarine i finansiranju Privredne komore Srbije u 2018. godini ("Sl. glasnik RS", br. 114/2017), kao i do sada plaćanja će biti oslobođene firme koje su imale prihod ispod 20 miliona dinara, kao i novoosnovane u prvoj godini rada.

Izvor: Vebsajt Danas, M. N. S., 23.12.2017.
Naslov: Redakcija