Zastava Bosne i Hercegovine

UVODE SE POSEBNE KNJIŽICE ZA TRUDNICE: Vodiće se kompletna medicinska dokumentacija o aktuelnoj i prethodnim trudnoćama, upisivanjem svakog pregleda, analize i terapije kako iz državnih ustanova, tako i iz privatne lekarske prakse


Trudnice u Srbiji uskoro prvi put dobijaju posebne knjižice. U novom dokumentu, na 32 strane, vodiće se kompletna medicinska dokumentacija o aktuelnoj i prethodnim trudnoćama. Reč je o pilot projektu Ministarstva zdravlja, koji za početak obuhvata tri grada.

Do kraja godine, 12.000 novih knjižica dobiće trudnice u Beogradu, Čačku, Kragujevcu. U taj dokument će se upisivati svaki pregled, analiza i terapija, a trudnice bi uvek trebalo da ga imaju uz sebe.

"U nju će ići laboratorijske analize, prenatalne dijagnostike, terapije u trudnoći, hospitalizacija, pa sve do podataka vezanih za porođaj, karličnih mera, ishoda. Ali i podataka oko novorođenčeta, stanje na rođenju i prvih dana, uključujući i vakcinaciju", kaže direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCS Aleksandar Stefanović.

Direktor KC Kragujevac Predrag Sazdanović savetuje sve trudnice da dobro prouče dokument, da ga imaju kod sebe i da traže od svojih akušera da unose sve podatke.

"Savetovao bih ih da vrlo pedantno i uredno unose podatke za sve preglede i analize", poručuje Sazdanović.

Najveća prednost knjižice za trudnice, smatraju ginekolozi, je to što će svi medicinski podaci biti na jednom mestu, jer su do sada nalazi bili "rasuti" po raznim izveštajima.

Upisivaće se podaci iz državnih ustanova, ali i iz privatne lekarske prakse.

"Dešavalo se dosta često da trudnice ili zaborave svoja dokumenata od prethodnih pregleda ili da u žurbi, znate, tu su hitna stanja, ostave kući. Mi ćemo ovde u knjižici na jednom mestu imati sve podatke o trudnoći i na taj način očekujemo unapređenje kvaliteta pružanja usluga svim našim trudnicama i preciznije, kvalitetnije vođenje trudnoća", objašnjava Aleksandar Stefanović.

Pored uobičajenih analiza, u knjižicu će biti uneti svi pregledi koje treba obaviti u trudnoći.

"Sada insistiramo na parametrima kojima se toliko nije pridavao značaj, poput ekstremiteta, kičma, prisustvo unutrašnjih organa, pokretljivost, srčana akcija", napominje Sazdanović.

Ukoliko se ovaj pilot projekat Ministarstva zdravlja pokaže uspešnim, trudničke knjižice će u narednom periodu stići i u druge zdravstvene ustanove širom Srbije. U našoj zemlji se svake godine rodi oko 65.000 beba.

Izvor: Vebsajt RTS, Ivana Božović i Nevenka Đelić, 23.12.2017.
Naslov: Redakcija