Zastava Bosne i Hercegovine

REFORMA PRAVOSUĐA: U planu je centralizovanje praćenja i vođenja predmeta po sudovima i javnim tužilaštvima, te uvođenje elektronskih registara radi efikasnije razmene podataka


Ministarstvo pravde ulaže velike napore da centralizuje statistiku u praćenju i vođenju predmeta po sudovima i javnim tužilaštvima, a uvođenjem elektronskih registara želi da brže i efikasnije razmenjuje podatke, rekla je ministarka pravde Nela Kuburović.

Govoreći o tome ona je ukazala na probleme poput onih gde od početka podnošenja krivične prijave do izvršenja presude nije moguće pratiti jedno krivično delo, jer se tokom postupka menja kvalifikacija dela, što je u suprotnosti sa obavezom iz Poglavlja 23, a to je da predmet ima jedinstven broj u sistemu sve vreme.

Ministarka kaže i da svi državni organi moraju da budu povezani u procesuiranju krivičnih dela kako bi imali bržu i tačnu razmenu podataka i obezbeđene dokaze.

Ona je na konferenciji "Izlaz iz sive ekonomije", ukazala da je neophodna i dobra obučenost javnih tužioca i sudija da bi se brže došlo do presude.

Navela je da Srbiju u narednom periodu očekuju promene u prekršajnim sudovima, posebno u vođenju prekršajnih postupaka, jer je primećeno da država tu gubi veliki deo novca.

Jedan od predloga za to je specijalizacija prekršajnih sudova kroz uvođenje četiri posebna odeljenja koja će se isključivo baviti ovim predmetima.

Kada je reč o krivičnim delima sa koruptivnim elementima, tu, kako je navela, postoji ideja da se ide na specijalizaciju i stvaranje novih odeljenja u cilju bolje koordinacije i razmene podataka.

Predviđena je specijalizacija sudija i tužilaca koji postupaju u slučaju krivičnih dela sa poreskim elementima, a predviđeno je i stvaranje udarnih grupa koje će pružati podatke svim tužiocima i policiji, a sve u cilju brže razmene podataka.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 23.12.2016.
Naslov: Redakcija