Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O ZDRAVSTVENOM OSIGURANJU: Poslodavci koje još nisu podneli zahtev za izdavanje zdravstvenih kartica za svoje zaposlene, a overa zdravstvenih knjižica ističe, zdravstvena isprava biće overena kao i dosad - markicom. Knjižice će se overavati za period od šest meseci, zaključno sa 30. junom 2017. godine. Poslodavci će prvo podnositi zahtev za markice, a potom i zahtev za izdavanje nove zdravstvene kartice


Zaposlenima u firmama koje još nisu podnele zahteve za zamenu zdravstvenih knjižica novim zdravstvenim karticama, zdravstvena isprava biće overena kao i dosad - markicom. Knjižice će se overavati za period od šest meseci, zaključno sa 30. junom 2017. godine.

- Ukoliko su zdravstvene knjižice za zaposlene overene, recimo do 31. decembra 2016. godine, poslodavac treba da podnese zahtev za izdavanje markica za overu starih zdravstvenih knjižica, a one se izdaju za period overe do 30. 6. 2017. godine - kažu u Republičkom fondu zdravstvenog osiguranja (RFZO). - Dakle, firme koje još nisu podnele zahteve za izdavanje zdravstvenih kartica, a overa zdravstvene knjižice ističe, prvo podnose zahtev za markice, a potom i zahtev za zdravstvene kartice.

Ukoliko je zahtev za izdavanje zdravstvene kartice podnet, ne postoji mogućnost overe knjižice markicom.

- U ovom slučaju, ispostava RFZO na zahtev poslodavca izdaje potvrdu za korišćenje zdravstvene zaštite, koja važi do izdavanja kartice, a za zaposlene najduže šest meseci - navode u RFZO.

Zahtevi za zamenu papirnih knjižicama novim karticama sa čipom podneti su dosad na šalterima RFZO, putem e-uprave, ili u poštama za 4.961.875 od ukupno 6.846.998 zdravstveno osiguranih stanovnika Srbije.

Rok za podnošenje zahteva ističe 31. decembra 2016. godine i zasad se ne zna da li će naknadno biti produžen. Već sad je izvesno da neće ni svi koji su predali zahtev do kraja godine dobiti novu karticu, kako navode u RFZO, iz dva razloga: zato što su osiguranici u većini čekali poslednji momenat za zamenu, pa su stvorene gužve, i zbog toga što Zavod za izradu novčanica mesečno može da izradi samo 350.000 zdravstvenih kartica.

U RFZO kažu da bi zamena zdravstvenih isprava mogla da se završi najranije krajem marta 2017. godine, pod uslovom da ne bude pomeranja roka za podnošenje zahteva.

Izvor: Vebsajt Novosti, B. Radivojević, 22.12.2016.
Naslov: Redakcija