Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

DOPUNJENA ODLUKA O VRSTAMA DEVIZA I EFEKTIVNOG STRANOG NOVCA KOJE SE KUPUJU I PRODAJU NA DEVIZNOM TRŽIŠTU: Kineski juan uveden na listu valuta kojima se trguje na deviznom tržištu


Pravna baza Paragraf Lex

Izvršni odbor Narodne banke Srbije je na današnjoj sednici doneo Odluku o dopunama Odluke o vrstama deviza i efektivnog stranog novca koje se kupuju i prodaju na deviznom tržištu, čime se na listu valuta kojima se može trgovati na deviznom tržištu uvodi kineski juan.

Pri donošenju ove odluke Narodna banka Srbije se rukovodila sve većim učešćem trgovanja sa Narodnom Republikom Kinom u ukupnoj spoljnotrgovinskoj razmeni Republike Srbije, kao i značajnim stepenom ekonomske saradnje između dve zemlje. Takođe, u obzir je uzet i proces aktuelne internacionalizacije juana, odnosno činjenica da juan dobija sve važniju ulogu u međunarodnim ekonomskim odnosima i finansijskim tokovima.

Kineski juan će se uključiti na listu deviza i efektivnog stranog novca kojima banke mogu da trguju i na listu efektivnog stranog novca koje ovlašćeni menjači mogu da kupuju i prodaju.

Kineska valuta će biti uvedena na kursnu listu pod nazivom "kineski juan renminbi" sa slovnom oznakom CNY i numeričkom oznakom 156.

Odluka stupa na snagu 12. januara 2015. godine.

Izvor: Press služba Narodne banke Srbije, 25.12.2014.