Zastava Bosne i Hercegovine

UREDBA O POKRETNOJ OPREMI POD PRITISKOM: Prilikom stavljanja na tržište, proizvođač je dužan da obezbedi da je oprema projektovana, proizvedena i praćena dokumentima u skladu sa standardima. Za kršenje Uredbe zaprećena je kazna od 100.000 do milion dinara


Pre nekoliko dana na Čukarici je u stanu eksplodirala tek kupljena plinska boca, ali stanari su, srećom, prošli bez povreda.

Prema navodima firmi koje prodaju ili proizvode ove aparate, najčešći uzrok kvara je porozno crevo koje ide od uređaja do boce, koje bi vlasnici trebalo da menjaju čim primete da je propalo.

S druge strane, oprema mora biti atestirana na svakih 10 godina, a sugrađani bi boce trebalo da dopunjuju na proverenim mestima i da na uvid traže dokaz o atestiranju. Samo ovlašćene pumpe imaju pravo da pune boce, dok mnoge to rade ilegalno, zbog čega usled nestručnog zatvaranja može doći do curenja i havarije u stanu.

U jednoj prestoničkoj firmi koja radi dostavu plinskih boca do domaćinstava navode da je neophodno da sugrađani s vremena na vreme provere crevo i regulator i zamene ga novima. Dok ispravnost boce ne treba nikako da proveravaju na otvorenom plamenu, što mnogi rade.

- U prestonici ima dosta domaćinstava koje koriste plinske boce - navodi Nemanja Milićević iz firme "Aki gas". - Kako bi proverili da li je ispravna, najbolje da uzmu sapunicu i utrljaju i ukoliko se prave merhurići, znači da boca pušta gas i odmah mora da se izbaci iz upotrebe. Takođe, miris može biti znak da nešto nije u redu. Boce moraju biti od 2010. godine pa nadalje i atetstirane. Zamenu ventila ne bi smeli da rade sami, već stručne osobe.

Građani bi prilikom punjenja i kupovine trebalo da obrate pažnju, navode u firmi Lifam iz Stare Pazove, koja proizvodi plinske boce i jedina u Srbiji ih testira, da nisu ulubljene, oštećene, dok boja više nije univerzalna i znak raspoznavanja. Da ih kupuju i dopunjuju kod ovlašćenih punioca, a ne na buvljacima i neproverenim mestima, jer trenutna ušteda može skupo da košta.

- Ranije su sve boce bile narandžaste, dok ih sada u upotrebi ima i u toj boji, plavoj, crvenoj - objašnjava Stefan Knežević šef laboratorije u "Lifamu". - Sve boce koje se nalaze na tržištu u regularnoj prodaji trebalo bi da su ispravne jer kontrole koje prolaze vrlo su rigorozne. Mi distribuiramo boce sa zbirkom gde stoji jasno šta je od materijala, fabričko uverenje i atest dalje do prodajnih objekata i pumpi sa kojima sarađujemo. Građani bi prilikom kupovine mogli da traže na uvid kako bi bili sigurno da je boca atestirana. Ipak, retko kad se dešava da eksplozija nastane zbog neispravne boce već zbog creva koje je porozno, što se uglavnom utvrdi kada sudski veštaci donesu bocu na testiranje.

Na svakoj boci bi trebalo da stoji godina i žig. To je neki način da se građani osiguraju.

Cena zamene plinske boce sa punjenjem kreće se od 2.000 do 3.000 dinara u proseku. Dok kupovina nove boce košta oko 6.000 dinara. Na tržištu se za domaćinstava uglavnom prodaju boce od 10 kilograma.

U skladu sa Uredbom o pokretnoj opremi pod pritiskom ("Sl. glasnik RS", br. 120/2017) prilikom stavljanja na tržište, proizvođač je dužan da obezbedi da je oprema projektovana, proizvedena i praćena dokumentima u skladu sa standardima. Za kršenje uredbe zaprećena je kazna od 100.000 do milion dinara.

Izvor: Vebsajt Novosti, M. Stanojković, 23.11.2020.
Naslov: Redakcija