Zastava Bosne i Hercegovine

PRIJAVLJIVANJE PRIHODA OSTVARENOG IZ INOSTRANSTVA: Frilenseri predlažu dva modela oporezivanja


Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti (UZUZ), zajedno sa Udruženjem frilensera i Timom "Kreni-Promeni" pozvalo je frilensere da glasaju za dva modela zakona o oporezivanju njihovih primanja, a onaj koji dobije najviše glasova biće stavljen na javnu raspravu i ponuđen Ministarstvu finansija, saopštilo je udruženje.

Prvo ponuđeno je rešenje iz Severne Makedonije, koje podrazumeva plaćanje 10 odsto poreza, a drugi je model "najpovoljnije evropske poreske destinacije" za ovaj sektor, za koji u UZUZ kažu da bi motivisao ne samo domaće, već i strane državljane, "čime bi se dodatni novac slio u Srbiju".

Zakonski predlog biće ponuđen na elektronsko izjašnjavanje potpisnicima peticije "Zaštitimo frilensere", a nakon toga će biti i održana javna rasprava na koju će biti pozvan ministar finansija Siniša Mali, najavio je UZUZ.

Konačan predlog nakon toga biće upućen Ministarstvu finansija i Vladi Republike Srbije.

Povodom najave naplate prinudnog poreza i pretnje prekršajnim i krivičnim sankcionisanjem, UZUZ podseća da je načelan stav da svi moraju platiti porez i poštovati zakon, ali ističe da u ovom slučaju očigledno problem naplate nije samo na onima na koje se zakon odnosi, već i kod oni koji primenjuju i donose propise.

U UZUZ smatraju da porez neće moći da se sada naplati od svih, već da će doći do "treniranja strogoće" na nekoliko primera koji će biti kažnjavani za primer, kako bi se ostali zaplašili.

"Mnogi frilenseri i pored obraćanja poreskim upravama nisu dobijali adekvatne informacije, a sada se dovode u situaciju da se naplatom poreza u poslednjih pet godina ugrozi egzistencija desetina hiljada porodica. Najtragičnije je svakako što su očigledno najlošije prošli oni koji su poštovali zakon i platili porez", ocenjuju u tom udruženju.

Izvor: Vebsajt Nova, 16.11.2020.
Naslov: Redakcija