Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O PRIVREDNIM DRUŠTVIMA: Zaposleni, investitori ili konsultanti će sticati udeo u kompanijama. Ovakav upis vlasništva neće biti podložan poreskim ili brokerskim nametima


Zaposleni, investitori ili konsultanti će uskoro moći da steknu udeo u društvu sa ograničenom odgovornošću i da na taj način ostvare dobit od budućeg uspeha tog preduzeća, predviđeno je Predlogom zakona o izmenama i dopunama zakona o privrednim društvima.

Pravo na sticanje udela u firmi će zakonom postati novi finansijski instrument, koji će biti regulisan novim pravnim institutom - rezervisanjem sopstvenog udela.

Taj finansijski instrument će omogućiti sticanje udela u firmi određenog datuma i po određenoj ceni. Ovakav upis vlasništva neće biti podložan poreskim ili brokerskim nametima.

Predlog zakona se trenutno nalazi u skupštinskoj proceduri, a cilj mu je pronalaženja modela nagrađivanja zaposlenih, menadžmenta, investitora, konsultanata i trećih lica u preduzeću, navodi se u obrazloženju.

Država ovim izmenama želi da dodatno podstakne IT industriju i startape, s obzirom da takve firme privredna društva raspolažu ograničenim sredstvima u početnoj fazi poslovanja, pa samim tim nisu u mogućnosti da kvalitetnom kadru daju velike plate.

"S druge strane, ova društva imaju veliki potencijal brzog rasta, a s tim u vezi i mogućnost da članovi ovog društva ostvare prilično veliki profiti u slučaju prodaje vlasničkog udela koji je stečen za relativno mali novac u početnoj fazi poslovanja", navodi se u obrazloženju zakona.

Prema najavljenim izmenama Zakona o privrednim društvima("Sl. glasnik RS", br. 36/2011, 99/2011, 83/2014 - dr. zakon, 5/2015, 44/2018 i 95/2018), procenat učešća svih rezervisanih udela u osnovnom kapitalu društva neće moći da bude veći od 40%, a izdavanje prava na sticanje udela će se smatrati javnom ponudom.

Zakon će takođe omogućiti da zaposleni i akcionari učestvuju u raspodeli dobiti, kao i da se procenat sopstvenih akcije koje akcionarsko društvo može raspodeliti zaposlenima i članovima uprave poveća sa 3% na 5%.

Izvor: Vebsajt Nova ekonomija, 22.11.2019.
Naslov: Redakcija