Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POTPISAN SPORAZUM ZA UNAPREĐENJE INSPEKCIJSKOG RADA


Ministar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Branko Ružić i predsednik Mreže inspektora Dragoman Paunović potpisali su Sporazum o saradnji, koji će doprineti afirmaciji rada inspektora i poboljšanju njihovog rada.

Ružić je predsedavao sednici Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor, koja je prvi put održana van svog sedišta, na Fruškoj gori. Ona je okupila predstavnike svih inspekcija, kao i načelnike okruga Srbije.

Ružić je tom prilikom podsetio na to da je na poslednjoj sednici Vlade utvrđen Predlog o izmenama i dopunama Zakona o inspekcijskom nadzoru, koji će se uskoro naći i pred narodnim poslanicima.

Reč je više, kako je objasnio, o dopunama zakona, budući da je tekst izuzetno kvalitetan i da je doneo odlične rezultate u odnosu inspekcija i privrednika.

Uvodimo nove mehanizme za rad inspekcija, poput prikrivene kupovine i mešovitog nadzora, ali glavni cilj nam je da obučimo inspektore za novine u radu i obezbedimo dovoljan broj inspektora i uslove za rad, poručio je ministar.

Prema njegovim rečima, sednica Komisije predstavlja i početak kontinuiranog rada Republike, pokrajine i jedinica lokalne samouprave na koordinaciji inspekcijskih službi svih nivoa.

U tom kontekstu, Ružić je ukazao na platformu eInspektor, koja u prvom koraku uključuje sve republičke, a potom i sve pokrajinske i lokalne inspekcije, u jedinstven informacioni sistem koji će doprineti i boljoj koordinaciji i transparentnijem radu inspektora.

Težimo ka tome da imamo dovoljan broj dobro obučenih i plaćenih inspektora koji imaju pristojne uslove rada, da inspekcija bude partner dobroj privredi i da prema takvoj privredi postupa edukativno i preventivno, dok represivne mehanizme ostavljamo za one koji svesno krše zakon, naglasio je on.

Ministar je naveo da se uspeh inspekcija više ne meri po zatvorenim privrednim subjektima, broju nadzora i oduzete robe, već kroz meru ostvarivanja javnog interesa kroz inspekcijski nadzor.

U tom cilju, on je izrazio zahvalnost međunarodnim organizacijama i nevladinim udruženjima, kao što su USAID, EBRD, NALED, na podršci reformi inspekcijskog nadzora.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 24.11.2018.