Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SEDNICA VLADE REPUBLIKE SRBIJE ODRŽANA 22.11.2018. GODINE: Usvojen Predlog zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona na dohodak građana, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o radnom vremenu posade vozila u drumskom prevozu i tahografima i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru


Vlada Republike Srbije usvojila je na sednici Predlog zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara, kojim će se na jednom mestu objediniti sve naknade koje se plaćaju za korišćenje prirodnih bogatstava, dobara od opšteg interesa i dobara u opštoj upotrebi.

Time se uspostavljaju jasna pravila u sistemu javnih prihoda, obezbeđuje optimalno korišćenja javnih dobara i privredi garantuje predvidivost troškova poslovanja.

Naknade za korišćenje javnih dobara, nakon usvajanja ovog zakona, uvodiće se samo ovim propisom, što će pružiti pravnu sigurnost privrednim subjektima.

Na sednici usvojeni su i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona na dohodak građana i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje.

Prvim zakonskim predlogom obezbeđuje se suzbijanje sive ekonomije i nelegalnog rada fizičkih lica u ugostiteljstvu i turizmu u objektima domaće radinosti i seoskim turističkim domaćinstvima, za koje se procenjuje da je trećina u takozvanoj sivoj zoni.

Drugim zakonskim predlogom predviđa se smanjenje stope doprinosa za osiguranje za slučaj nezaposlenosti sa 1,5 odsto na 0,75 odsto. Na taj način obezbeđuje se manje fiskalno opterećenje prihoda koje fizička lica ostvare po osnovu rada, i smanjenje troškova poslovanja za poslodavce i druge isplatioce prihoda, sa druge strane.

Predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o radnom vremenu posade vozila u drumskom prevozu i tahografima, koji je usvojen, stvara se pravni osnov Agenciji za bezbednost saobraćaja za izdavanjem kartice za tahografe druge generacije.

Dodatno se propisuje mogućnost radionicama za digitalne tahografe da koriste “smart” tehnologiju, u cilju suzbijanja crnog tržišta i sive ekonomije u ovoj oblasti.

Vlada je usvojila Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru kojim se važenje ovog zakona produžava do 31. decembra 2019. godine.

Vlada je obrazložila da su smanjenje zarada, zabrana zapošljavanja i racionalizacija broja zaposlenih u javnom sektoru, mere koje su najviše doprinele smanjenju rashoda i uspehu fiskalne konsolidacije.

Članovi Vlade usvojili su Uredbu kojom se povećava iznos za dodelu priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, odnosno kulturi nacionalnih manjina sa dosadašnjih 45 na 50 hiljada dinara.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 24.11.2018.