Zastava Bosne i Hercegovine

UKIDANJE PAPIRNIH RECEPATA NAJAVLJENO DO KRAJA GODINE: Svi podaci o propisanim medikamentima za pacijenta se elektronski beleže i postaju deo budućeg elektronskog zdravstvenog kartona


Otkako je pre godinu dana uvedeno propisivanje lekova uz pomoć e-recepta, za 20 do 60 odsto smanjen je broj pacijenata koji dolaze kod lekara samo zbog recepata, a u sistemu je zabeleženo 63,3 miliona prepisanih elektronskih recepata.

Hronični bolesnici više ne moraju 12 puta godišnje da odlaze kod lekara, već samo dva puta, jer im e-recept omogućava da propisanu terapiju tokom šest meseci podižu u apotekama. U sistem su uključene 3.584 apoteke, a oko 10.100 lekara ima pravo da propiše elektronski recept.

Ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar naglasio je juče prilikom obilaska beogradskog Doma zdravlja “Dr Milutin Ivković” na Paliluli da lekari imaju uvid u sistem i da mogu da provere da li pacijent koji ima hroničnu bolest redovno uzima lekove, a imaju i više vremena da se posvete drugim bolesnicima.

Namera ovog ministarstva je da se do kraja godine izbace papirni recepti, koji bi se propisivali u situacijama kada lekar ide u kućnu posetu, gde nema mogućnosti da uđe u sistem.

“Želimo da u svakom momentu imamo pregled i da znamo šta se dešava u zdravstvenom sistemu Srbije, šta imamo na stanju u domovima zdravlja, kliničkim centrima, bolnicama, od lekova do materijala. Važno je da se tačno zna koliko šta košta i da svima bude jasno gde se potroši svaki dinar u zdravstvu”, naglasio je dr Lončar i dodao da pacijenti participaciju za lekove plaćaju samo jednom u šest meseci, čime štede 250 dinara.

U slučaju da se bolesniku pogorša zdravstveno stanje od trenutka poslednjeg odlaska kod lekara, on uvek može da ode kod svog izabranog doktora radi korekcije terapije. Pogodnost za izabrane lekare predstavlja činjenica da uvođenjem e-recepata imaju na raspolaganju više vremena da se posvete pacijentima, kao i za bavljenje preventivnim i sistematskim pregledima, a znatno im se smanjuje administracija oko recepata.

Novina je da se sada svi podaci o propisanim medikamentima za pacijenta elektronski beleže, kako propisivanje lekara, tako i realizacija farmaceuta, i postaju deo budućeg elektronskog zdravstvenog kartona. Lekari prvi put imaju informaciju u svom lokalnom zdravstvenom sistemu da je pacijent podigao terapiju, kada je to uradio, gde, i ukoliko nije bilo propisanog leka, koji zamenski lek mu je izdat.

Izvor: Vebsajt Politike, 25.11.2018.
Naslov: Redakcija